Pečené máslové farmářské kuře s bylinkami

Pečené máslové farmářské kuře s bylinkami

Když můj chef viděl, jak Jamie Oliver připravuje pečené kuře pro prince Harryho a jeho Meghan, tak se muselo do kuchyně. Troška inspirace, hodně másla a čerstvé bylinky ze zahrádky. Recept jako dělaný pro Slepičárnu.

Pečené kuře, pěkně s křupavou kůrkou, je TOP. Něco, co se u nás dělalo v neděli k obědu. Táta se pral se ségrou o biskupa, nejvíc vždycky frčely stehna a já chtěla to „vysušené“ prso. Tomu už je ale konec – když máte opravdu dobré, šťastné, tučné (a tudíž i šťavnaté) farmářské kuře. Když víte, že kuře můžete dopředu namočit do mléka a pokud na tenhle organický chemický pokus nemáte čas, pak je tu máslo a oliváč. Díky Francouzům a Italům (nejen) za tyhle dary!

Máslové kuře s bylinkami

4 porce

příprava: 2 hodiny

Co na kuře?

1 celé farmářské kuře

rozmarýn, tymián, pažitka a petrželka

sůl a pepř

olivový olej

1 celé máslo (250 g)

4 cibule

½ paličky česneku (asi 6 stroužků)

4 lžíce hladké mouky

uvařené brambory (s libečkem) na podávání

Jak na to?

  1. Omyté a osušené kuře polož na prkénko prsy nahoru. Od biskupa (břicha) opatrně prsty odhrň kůži na prsou, ale neodtrhni. Připrav si bylinkovou směs. Čerstvé bylinky nožem nasekej nadrobno, přendej je do misky, přidej sůl a čerstvě namletý pepř. Přilij trošku olivového oleje a promíchej.
  2. Pod kůži na prsou vetři bylinkovou směs, zbývající směsí potři celé kuře. Přendej ho do pekáčku. Máslo nakrájej na plátky, část dej pod kůži na prsa, zbytek rozděl na kuře. Kuchyňským provázkem svaž kuřeti nožičky k sobě, nebude tolik vysychat uvnitř.
  3. Troubu předehřej na 200°C. Cibule zbav starých slupek, kořínků a nati. Stroužky česneku vyloupej a jen je nožem lehce rozmáčkni. Přidej do pekáčku ke kuřeti. Přiklop a peč asi hodinu. Podle potřeby můžeš kuře podlít vodou. Mezitím si oloupej brambory, nakrájej na menší kousky a uvař je v osolené vodě (ideálně s libečkem) do měkka.
  4. Poté kuře odklop a dopeč ho do zlatova, asi 15 minut. Potom ho dej stranou do tepla. Vypečenou šťávu sceď a dej si ji stranou. Cibule i česnek zbav upečených tvrdých slupek a dej je na pánev, orestuj je (můžeš na másle nebo olivovém oleji), poté zasyp moukou a zase orestuj. Dolij trošku studené vody (asi 200 ml), promíchej, přilij šťávu a vař, dokud se mouka nevyvaří, asi 15 minut. Nakonec šťávu přeceď.
  5. Mezitím si naporcuj kuře. Rozděl ho spolu s uvařenými bramborami na talíře a zalij maso šťávou. Podávej.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *