Pečené máslové farmářské kuře s bylinkami

Pečené máslové farmářské kuře s bylinkami

Když můj chef viděl, jak Jamie Oliver připravuje pečené kuře pro prince Herryho a jeho Meghan, tak se muselo do kuchyně. Troška inspirace, hodně másla a čerstvé bylinky ze zahrádky. Recept jako dělaný pro Slepičárnu.

Pečené kuře pěkně s křupavou kůrkou je TOP. Něco, co se u nás dělalo v neděli k obědu. Táta se pral se ségrou o biskupa. Nejvíc vždycky frčely stehna a já chtěla to „vysušené“ prso. Tomu už je ale konec, když máte opravdu dobré šťastné, tučné a tudíž i šťavnaté farmářské kuře. Když víte, že kuře můžete dopředu namočit do mléka a pokud na tenhle organický chemický pokus nemáte čas, pak je tu máslo a oliváč. Díky Francouzům a Italům (nejen) za tyhle dary!

A kde najdeš originál video-recept od Jamieho O.? Na youtube🙂

 

Máslové kuře s bylinkami

4 porce

příprava: 2 hodiny

 

Co na kuře?

1 celé farmářské kuře

rozmarýn, tymián, pažitka a petrželka

sůl a pepř

olivový olej

1 celé máslo (250 g)

4 cibule

½ paličky česneku (asi 6 stroužků)

4 lžíce hladké mouky

uvařené brambory (s libečkem) na podávání

 

Jak na to?

  1. Omyté a osušené kuře rozlož na prkénko prsy nahoru. Od biskupa (břicha) opatrně prsty odhrň kůži na prsou, ale neodtrhni. Připrav si bylinkovou směs. Čerstvé bylinky nadrobno nožem nasekej, přendej je do misky, přidej sůl a čerstvě namletý pepř. Přilij trošku olivového oleje a promíchej.
  2. Pod kůži na prsou vetři bylinkovou směs, zbývající směsí potři celé kuře. Přendej ho do pekáčku. Máslo nakrájej na plátky, část dej pod kůži na prsa, zbytek rozděl na kůře. Lepší je, když je kuře svázané nožičkami, nevysychá tolik uvnitř.
  3. Troubu předehřej na 200°C. Cibule starých slupek, kořínků a nati. Stroužky česneku vyloupej a jen je nožem lehce rozmáčkni. Přidej je do pekáčku ke kuřeti. Přiklop a peč asi hodinu. Podle potřeby můžeš kuře podlít vodou. Mezitím si oloupej brambory, nakrájej na menší kousky a uvař je v osolené vodě (ideálně s libečkem) do měkka.
  4. Poté kuře odklop a dopeč ho do zlatova, asi 15 minut. Dej si ho stranou do tepla. Vypečenou šťávu sceď a dej si ji stranou. Cibule i česnek zbav upečených tvrdých slupek a dej je na pánev, orestuj je (můžeš na másle nebo olivovém oleji), poté je zasyp moukou, orestuj, pak přilij trošku studené vody (asi 200 ml), promíchej, přilij šťávu a vař, dokud se mouka nevyvaří, asi 15 minut. Nakonec šťávu přeceď.
  5. Mezitím si naporcuj kuře. Rozděl ho spolu s uvařenými bramborami na talíře a zalij maso šťávou. Podávej.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *