6 sladkých receptů z jablek podle Slepičárny

6 sladkých receptů z jablek podle Slepičárny

I když je teprve 2. září, letos to vypadá, že podzim je tu! A s ním i chuť na česká jablka a sladké recepty z nich. A že jich máme na Slepičárně za ty tři roky docela hodně. Tak pojďme si je připomenout a nekterý z nich si upéct.

1.Nadýchaný jablečný koláč 

Nadýchaný jablečný koláč

forma o Ø 24 cm

příprava: 45 minut

Co na jablečný koláč?

4 středně velké kyselejší jablka

3 vejce

150 g třtinového cukru

230 g polohrubé mouky + na vysypání

½ kypřícího prášku do pečiva

1 lžička mleté skořice

4 lžíce oleje

máslo na vymazání formy

Jak na to?

  1. Předehřej troubu na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp moukou. Jablka omyj, zbav jádřinců a nakrájej na měsíčky. Rozděl je rovnoměrně do formy.
  2. V robotu utři vejce s cukrem. Přidej prosátou mouku s kypřícím práškem a mletou skořicí. Smíchej a nakonec zlehka vmíchej olej. Těsto nalij na jablka a peč dozlatova, asi 30 minut. Otestuj těsto špejlí, když zůstane po vyndání suchá, koláč je hotový.

2. Pečené jablečné donuty

Pečené jablečné donuty

na 8 donutů

příprava: 40 minut + stydnutí

Co na jablečné donuty?

2 lžíce másla + na vymazání formy

1 vejce (rozděl žloutek a bílek)

1 lžíce třtinového cukru

175 ml plnotučného mléka

70 g hladké mouky

špetka soli

špetka mleté skořice

1 lžíce kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)

2 menší sladká jablka

moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  1. Utři změklé máslo se žloutkem a třtinovým cukrem. Postupně vmíchej mléko a nakonec suché ingredience jako je mouka, sůl, skořice a prášek do pečiva. Utři hladké těsto. Vyšlehej bílek ve sníh a zlehka ho zapracuj do těsta. Nech ho v chladu odpočívat.
  2. Mezitím vymaž máslem formu na donuty. Dej ji do ledničky. Jablka zbav jádřince, existuje na to i taková chytrá špachtlička. Nakrájej asi 1cm silná kolečka. Rozděl je do formy a zalij rovnoměrně těstem.
  3. Jablečné donuty (nebo taky jablíčka v těstíčku) peč v předehřáté troubě při 200°C dozlatova (máme od Electroluxu s funkcí PlusSteam), asi 20 minut. Vyndej na rošt, nech vychladnout a pak opatrně vyndej a můžeš zlehka posypat moučkovým cukrem.

3. Jablečný koláč se sněhem

Jablečný koláč se sněhem

forma o Ø 28 cm

příprava: 1,5 hodiny

Co na těsto?

160 g hladké mouky

½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

50 g moučkového cukru

100 g studeného másla + na vymazání formy

2 žloutky

Co na náplň?

6-8 sladších menších jablek

třtinový cukr podle chuti (já dávám 3-4 lžíce)

mletá skořice

Co na sníh?

4 bílky

100 g moučkového cukru

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Na vále nebo pracovní ploše rukama propracuj hladké těsto z mouky, prášku do pečiva, moučkového cukru, studeného nakrájeného másla a žloutků. Těsto dej do mikroténového sáčku a nech v ledničce na 30 minut odpočinout.
  2. Mezitím zbav jablka jádřince a nakrájej je i se slupkou na menší kousky. Přendej je do mísy a smíchej s cukrem a skořicí. Nech chvilku odpočinout.
  3. Vyšlehej sníh z bílků a cukru, musí být pevný, nesmí téct. Těsto vyválej, buď na pomoučněném válu nebo pomocí pečicího papíru na kruh o větším průměru než je forma. Troubu předehřej na 180°C.
  4. Vyválené těsto přendej do máslem vymazané formy, musí být i po okrajích. Vidličkou zlehka propíchej dno. Korpus peč při 180°C lehce dozlatova, asi 15 minut. Nemusí být zatížené fazolemi.
  5. Vyndej předpečený korpus, navrch rozděl jablka s cukrem a skořicí. Pokud jablka pustí šťávu, tak ji slij, protože korpus by byl moc vlhký.
  6. Nakonec zlehka koláč ozdob sněhem. Sniž teplotu trouby na 170°C a peč do zlatova asi 25 minut. Podávej vychladlé.

4. Jablečný závin se skořicí

Jablečný závin se skořicí

2 záviny

příprava: 100 minut

Co na domácí listové těsto?

  1. část těsta

250 g másla

250 g hladké mouky

  1. část těsta

250 g hladké mouky + na pomoučnění válu

špetka soli

125 g másla

1 vejce

4 lžíce teplé vody

1 lžíce octa nebo šťávy z citronu

Co na jablečný závin?

listové těsto

4 jablka

vanilkový třtinový cukr

mletá skořice

1 vejce

moučkový cukr na zasypání

Jak na to?

  1. Připrav si první část listového těsta. Do prosáté mouky přidej na kostičky nakrájené studené máslo. Prsty vypracuj hladké těsto a dej to do ledničky odpočinout.
  2. Mezitím se pusť do druhé části těsta. Prosátou mouku smíchej se solí, přidej na kostičky nakrájené studené máslo a vypracuj drobivé těsto. Pak přidej vejce a nakonec postupně přidávej teplou vodu smíchanou s octem nebo šťávou z citronu. Hladké těsto pak vyválej na pomoučněném vále. Doprostřed dej první část těsta a zabal to. Vlož do čisté utěrky a vlož na 15 minut do ledničky.
  3. Pak vyndej a vyválej těsto. Přelož ho na polovinu a tu ještě na čtvrtinu. Zase zabal do utěrky a dej na 15 minut do ledničky. Tento postup zopakuj ještě dvakrát.
  4. Mezitím si připrav náplň, jablka zbav jádřinců a nakrájej je na malé kostičky. Ty smíchej s vanilkový třtinovým cukrem a skořicí. Můžeš přidat i ořechy a rozinky, to už je na tobě. Listové těsto rozděl na dvě části. Obě části vyválej na plát asi 1 cm tlustý. Na střed rozděl jablíčka, záviny zabal, na krajích upevni. Přendej je na plech vyložený pečicím papírem a potři vyšlehaným vejcem.
  5. Peč je v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 30 minut. Podle potřeby ještě potři vejcem. Pak záviny nech vychladnout a nakonec je zasypej moučkovým cukrem, nakrájej a podávej.

5. Drobenkový jablečný koláč

Drobenkový jablečný koláč

forma o Ø 28 cm

příprava: 50 minut

Co na drobenku?

1,5 hrnku polohrubé mouky

0,5 hrnku celozrnné mouky

¾ hrnku třtinového cukru

1 lžička skořice

150 g másla

2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

máslo a polohrubá mouka na vymazání formy

Co na tvarohovou náplň?

2 vaničky plnotučného tvarohu (500 g)

1 vejce

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce medu

Co na jablka?

2 jablka

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička skořice

Jak na to?

  1. Přendej do větší mísy všechny ingredience na drobenku, pak je prsty nadrob. Drobenka se musí lepit, když ji zmáčkneš v dlani. Vymaž formu na koláč máslem a vysyp moukou. Pak na dno a lehce i ze stran natlač prsty asi ¾ drobenky. Vlož na 10 minut do předehřáté trouby na 180°C a předpeč si „korpus“.
  2. Mezitím utři tvaroh s vejcem, cukrem a medem. Jablka zbav jádřince a nakrájej je i se slupkou na malé kousky. Smíchej je s cukrem a skořicí. Na předpečený korpus rozetři tvaroh, navrch dej jablka a nakonec zasyp zbývající drobenkou.
  3. Peč v troubě při 180°C asi 30 minut, okraje těsta zlehka zezlátnou a když do něj píchneš špejlí, měla by zůstat suchá. Tvaroh se zpevní a jablka změknou. Dělám to ještě tak, že po upečení troubu vypnu, nechám otevřená dvířka a koláč tzv. dojede.

6. Hraběnčiny koláčky s jablky

Hraběnčiny koláčky s jablky a pusinkami

6 formiček o Ø 12 cm (nebo 1 středně velký pekáček)

příprava: 70 minut

Co na těsto?

4 žloutky

200 g třtinového cukru

200 g másla + na vymazání formiček

450 g polohrubé mouky + na vymazání formiček

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

Co na náplň?

4 větší jablka (cca. 600 g)

1 lžíce mleté skořice

1 hrst nasekaných ořechů (já použila pekanové)

Co na pusinky?

4 bílky

100 g třtinového cukru

Jak na to?

  1. Žloutky utři s cukrem a změklým máslem. Pak vmíchej prosátou mouku a kypřící prášek. Připrav drobenku. Formičky vymaž máslem a vysyp moukou. Dvě třetiny těsta (drobenky) rozděl a upěchuj do formiček podél celého dna. Zbývající těsto vlož do svačinového sáčku a dej do ledničky.
  2. Mezitím omyj jablka, zbav je jádřince a nastrouhej. Jablka smíchej s mletou skořicí a nasekanými ořechy. Směs rozlož na těsto ve formičkách.
  3. Za pomoci robota vyšlehej sníh z bílků a cukru do tuhého krému. Lžičkou tvaruj pusinky na jablečnou směs. Poté je okolo zasyp zbývajícím vychlazeným těstem (drobenkou). Vlož formičky do předehřáté trouby a peč při 170°C dozlatova pusinek, asi 30 minut. V pekáčku peč 45 minut.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *