Božský drobenkový jablečný koláč s tvarohem

Božský drobenkový jablečný koláč s tvarohem

Tohle je bez debat nejlepší koláč, co jsem za poslední dobu upekla. První den je skvělý, ale ten druhý, když správně zvláční, nemá konkurenci.

Pokud už taky máte plné zuby pečení cukroví (jako že vám sem ještě nějaké recepty dám), pak si zpestřete adventní víkend trošku jiným pečením. Zima, to jsou hlavně jablka. Určitě jich pár doma máte nebo si pro ně skočte na trh, a v obchodech jsou taky za hubičku. Mě hrozně baví ta s motivem. Vím, že je to děsný kýč, ale má to své kouzlo a když jsem se doma zeptala, jak to jakože dělají, že je tam hvězdička nebo třeba stromeček, můj „chef“ má i na tohle svoji teorii. Ještě než jablka dozrají, dáte na ně samolepku v požadovaném tvaru a když jsou zralá a zabarví se, tak ji sloupnou. A kdo tomu nevěří, ať nám tohle vyvrátí…

Drobenkový jablečný koláč

Forma o průměru 28 cm

Příprava: 50 minut

Co na drobenku?

1 a ½ hrnku (o obsahu 250 ml) polohrubé mouky

½  hrnku celozrnné mouky

¾ hrnku třtinového cukru

1 lžička skořice

150 g másla

2 lžičky prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

Na vymazání formy

máslo a polohrubá mouka

Co na tvarohovou náplň?

2 vaničky plnotučného tvarohu (500 g)

1 vejce

1 lžíce třtinového cukru

1 lžíce medu

Co na jablka?

2 jablka

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička skořice

Jak na to?

  1. Přendej do větší mísy všechny ingredience na drobenku, pak je prsty nadrob. Drobenka se musí lepit, když ji zmáčkneš v dlani.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Vymaž formu na koláč máslem a vysyp moukou. Pak na dno a lehce i ze stran natlač prsty asi ¾ drobenky. Vlož na 10 minut do trouby a předpeč si „korpus“.
  3. Mezitím utři tvaroh s vejcem, cukrem a medem. Jablka zbav jádřince a nakrájej je i se slupkou na malé kousky. Smíchej je s cukrem a skořicí. Na předpečený korpus rozetři tvarohovou směs, navrch dej jablka a nakonec zasyp zbývající drobenkou.
  4. Peč asi 30 minut, okraje těsta zlehka zezlátnou a když do koláče píchneš špejlí, měla by zůstat suchá. Tvaroh se zpevní a jablka změknou. Dělám to ještě tak, že po upečení troubu vypnu, nechám otevřená dvířka a koláč tzv. dojede.
4 Comments
  1. Dobrý den, chci se zeptat, drobenka se prostě rozdrobila, na korpusu 🙁 a přitom mi lepila v ruce 🙁 Myslíte že by příště pomohlo dát více másla?
    Jsem z toho zoufalá, je to na vyhození 🙁

    1. Dobrý den, to je nám moc líto, už jsem ten koláč dlouho nepekla, ale tenkrát mi to sedělo perfektně. Máslo by mohlo být řešením, dobře ale funguje přidat i 1-2 lžíce vlažného mléka. Děkujeme za trpělivost a přejeme krásný den Slepičárna

  2. Dobrý den, já jsem dala víc másla (asi o 80-90g) a korpus drží Všichni si koláč vychvalují, prý je jak z cukrárny I když mě furt přijde ze mu něco chybí, nebo je tam něco navíc, tak uvidíme příště. Každopádně za recept moc děkuji!!

    1. Děkujeme za zprávu a věříme, že určitě najdete tu kouzelnou ingredienci, která vám tam chybí. Krásné na těchto receptech je právě to, že si je přetváříme v naše chutě:-) Krásné pondělí přeje Slepičárna

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *