Stále častěji místo květin dostávám něco jedlého, voňavého. Naposledy to byl svazek zelené a fialové bazalky od mého kamaráda Lukáše. Volba byla jasná, pustila jsem se do výroby pesta.
Byl to právě Lukáš, který má zahradnictví Bongiorno, kdo mě přesvědčil, že fialová bazalka je v pestu mnohem výraznější, chuťově bohatší. Dodá to správné know how. A já se do ní zamilovala. Cpu ji všude, když mám tu možnost. Ať už je to klasika v podobě Insalata Caprese (rajčata s bazalkou, mozzarellou, osolené mořskou solí a zakapané panenským olivovým olejem) nebo právě mé oblíbené pesto. Lukáš je vyrábí (www.pesteria.cz) a my je ochutnáváme a sbíráme inspiraci. Třeba na rychlou večeři, když doma nic, kromě surovin na výrobu domácího pesta a listové těsto, nemáte.
Koláčky plněné bazalkovým pestem
4 porce
Příprava: 30 minut
Co na šátečky?
2 chlazená listová těsta
100 g čerstvé bazalky, listů (mix zelená a fialová)
80 ml extra panenského olivového oleje + na pomazání
1-2 stroužky česneku
80 g sýru Pecorino (může být i parmazán)
2 vrchovaté lžíce slunečnic (asi 40 g)
mořská sůl a pepř
pečící papír
Jak na to?
- Otrhej, omyj a osuš lístky bazalky. Já mám takový fígl, že mokré lístky zabalím do čisté a suché utěrky a zatočím s ní dokola, jak když jdete po někom s ručníkem. Přitom stále držte v obou rukách kraje utěrky. Lístky budou krásně a hlavně rychle suché.
- Lístky přendej do nádoby k ručnímu mixéru. Vlij do ní olej a nasekej (rozmixuj) dohromady. Přidej nasekaný česnek a na sucho orestované slunečnice. Loupané mandle nebo kešu jsou taky fajn. Nesmí na pánvi zhnědnout, pak budou hořké. Semínka a ořechy se restují proto, aby nežlukly. Vše zase rozmixuj. Nakonec dochuť solí a pepřem.
- Rozlož chlazené listové těsto. Nakrájej ho na čtverečky velikosti asi tak 7×7 cm. Doprostřed čtverečku vlož lžící pesto a přelož do tvaru obálky. Přendej na plech vyložený pečícím papírem. Potři olejem, nebudou se tolik odlepovat. A peč v předehřáté troubě při 180°C lehce dozlatova, asi 20 minut podle velikosti. Průběžně přiklop kraje koláčků, je to listové těsto, budou se odchlipovat. Podávej je třeba ještě zasypané troškou Pecorina.