Borůvkový koláč s drobenkou a s láskou doma upečený

Borůvkový koláč s drobenkou a s láskou doma upečený

Nejlepší borůvkový koláč na světě je ten, který si upečete sami doma, s láskou. Já jsem tu jen od toho, abych dodala vyzkoušený recept nebo inspiraci.

A tak to má prostě být. Každý z nás, co blogujeme, čteme blogy, časopisy, kuchařky, sledujeme TV pořady, YouTube či co všechno, jsme vlastně skoro profi kuchaři a cukráři. Protože stejně jako ty, co je to živí, nás to baví, snažíme se a umíme se pořádně rozzlobit, když nám něco nejde. Naše kuchyně jsou něco jako kaple (věřící mi opět prominou), kam se chodíme modlit k jídlu. Kam zveme své přátele, rodinu, naše lásky a mluvíme, vyzpovídáme se a sdílíme naše pocity a především chutě. A při jídle jsme kreativní – mozek nadopovaný cukrem dokáže vymyslet neuvěřitelné nápady. Pak o nich možná pochybujeme, ale pokud i po tom, co cukr odezní, si za nimi stojíme, tak je pojďme realizovat!

Borůvkový koláč s drobenkou

forma o průměru 24 cm

příprava: 50 minut

Co na koláč?

2 vejce

100 g třtinového cukru

1 vanilkový cukr

70 ml plnotučného mléka

180 g polohrubé mouky + na vysypání formy

½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)

50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy

borůvky (nebo jiné sezónní ovoce)

Co na drobenku?

80 g másla

80 g třtinového cukru

80 g polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Odděl žloutky od bílků. Z bílků vyšlehej sníh. Žloutky utři s cukry, vmíchej mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidej máslo a nakonec zlehka zašlehej sníh.
  2. Troubu předehřej na 180°C. Vymaž formu máslem a vysyp troškou mouky. Nalij těsto. V míse od těsta smíchej máslo s cukrem a moukou a prsty rozdrol drobenku. Část borůvek smíchej s drobenkou. Zbytek borůvek rozlož na těsto od středu ke krajům, klidně jich dej hodně a prsty je trošku zatlač do těsta. Navrch dej drobenku s borůvkami. Část čerstvých borůvek si můžeš nechat na ozdobu.
  3. Koláč peč dozlatova, asi 30 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá. Já ho nechávám ještě chvíli po vypnutí v troubě, aby „dojel“.

Tenhle koláč je nejlepší druhý den. Když ho máte schovaný pod čistou utěrkou, zůstane krásně vláčný a chutě se správně prolnou.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *