Nejlepší borůvkový koláč na světě je ten, který si upečete sami doma, s láskou. Já jsem tu jen od toho dodat vyzkoušený recept nebo inspiraci.
A tak to má prostě být. Každý z nás, co blogujeme, čteme blogy, časopisy, kuchařky, sledujeme TV pořady, youtube či co všechno, jsme vlastně skoro profi kuchaři a cukráři. Protože nás to baví, snažíme se, umíme se pořádně rozzlobit stejně jako ti, co je to živí, když jim něco nejde. Naše kuchyně jsou něco jako kaple (věřící mi opět prominou), kam se chodíme modlit k jídlu. Kam zveme své přátele, rodinu, naše lásky a mluvíme, vyzpovídáme se a sdílíme naše pocity a především chutě. A při jídle jsme kreativní, mozek nadopovaný cukrem dokáže vymyslet neuvěřitelné nápady, o kterých pak možná pochybujeme, ale pokud i po tom, co cukr odezní, si za nimi stojíme, pak je pojďme realizovat!
Borůvkový koláč s drobenkou
forma o průměru 24 cm
příprava: 50 minut
Co na koláč?
2 vejce
100 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
70 ml plnotučného mléka
180 g polohrubé mouky + na vysypání formy
½ prášku do pečiva (ideálně bez fosfátů)
50 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
borůvky (nebo jiné sezonní ovoce)
Co na drobenku?
80 g másla
80 g třtinového cukru
80 g polohrubé mouky
Jak na to?
- Rozděl žloutky od bílků. Z bílků vyšlehej sníh. Žloutky utři s cukry, vmíchej mléko, mouku a prášek do pečiva. Přidej máslo a nakonec zlehka zašlehej sníh.
- Vymaž formu máslem a vysyp troškou mouky. Nalij těsto. V míse od těsta smíchej máslo s cukrem a moukou. Prsty rozdrol drobenku. Část borůvek smíchej s drobenkou. Ostatní rozlož na těsto od středu ke krajům, klidně jich dej hodně a prsty je trošku zatlač do těsta. Navrch dej borůvky s drobenkou. Část čerstvých borůvek si můžeš nechat na ozdobu.
- Koláč vlož do předehřáté trouby na 180°C a peč dozlatova, asi 30 minut. Že je koláč uvnitř hotový poznáš, když do těsta zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Já ho nechávám ještě chvíli po vypnutí v troubě, aby „dojel“.
Tenhle koláč je nejlepší druhý den, když ho máte schovaný pod čistou utěrkou, zůstane krásně vláčný a chutě se správně prolnou.