Apple pie: Křehký jablečný koláč se švestkami, vlašskými ořechy a tvarohem

Apple pie: Křehký jablečný koláč se švestkami, vlašskými ořechy a tvarohem

Apple pie patří k podzimu stejně tak, jako náš tradiční závin. Když jej navíc upečete pro svou americkou kamarádku (Maureen, která přijela na víkend z Paříže), pak se s ním prostě musíte pochlubit na blogu.

Anglický, americký, od babičky, z internetu, z kuchařky…existuje tolik verzí jablečného koláče, že mi jistě prominete tento česko-americký „upgrade“. Když máte doma kromě jablek i švestky ze zahrádky, tak proč je nepřidat? A když máte i vlašské ořechy a skořici, pak už je to asi o jiném pečení… Podzimním, trošku nadnárodním, možná ryze českým. Ale to přeci nevadí. Do křehkého těsta můžete dát cokoliv. Mějte však na paměti, že suroviny na přípravu těsta by měly být studené – chlazené, snadněji se vám bude zadělávat. A také nezapomeňte, že korpus by se měl předpéct, aby do sebe nenasál moc tekutiny. Pak už je to na vaší fantazii a chuti.

Křehký „americký“ jablečný koláč

Na 1 kulatou formu (o průměru 24 cm)

Příprava: 1 hodina

Co na (dvojité) těsto?

300 g hladké mouky

175 g studeného másla + na vymazání formy

kůra z (bio) citronu

3-4 lžíce studené vody

1 vejce na potření koláče

suché fazole na zasypání korpusu při pečení

Co do náplně?

3 jablka

4 švestky

hrst drcených vlašských ořechů

třtinový cukr a mletá skořice podle chuti

250 g měkkého tučného tvarohu (z vaničky)

1 lžička citronové šťávy

1 BIO vanilkový cukr

Jak na to?

  1. Připrav si těsto. Do větší mísy odvaž mouku. Přidej na kostičky nakrájené studené máslo a kůru z citronu. Vidličkou nebo v robotu s nástavcem ve tvaru háku vypracuj těsto, postupně přidávej studenou vodu. Rukama ještě více propracuj a rozděl na dvě části. Vlož je do svačinového sáčku a nech v lednici trošku ztuhnout.
  2. Mezitím omytá a jádřince zbavená jablka a švestky nakrájej na plátky. Smíchej je s drcenými vlašskými ořechy, cukrem a skořicí. Tvaroh utři s citronovou šťávou a vanilkovým cukrem.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Jeden díl těsta vyválej do kruhu. Nebude se ti lepit, když budeš válet těsto na pečícím papíru a přes pečící papír. Přendej do máslem vymazané formy. Těsto z lehka propíchej vidličkou. Navrch vlož pečící papír a zasyp suchými fazolemi. Vlož do předehřáté trouby a peč asi 5 minut.
  4. Mezitím vyválej druhou část těsta do kruhu. Vyndej z trouby předpečený korpus, fazole a pečící papír. Na těsto rozetři utřený tvaroh a navrch rozlož směs jablek, švestek a ořechů. Přiklop vyváleným těstem a ve středu veď řez nožem křížem. Snáze se tak odpaří přebytečná tekutina. Koláč pomaž rozšlehaným vejcem (potírej jej i průběžně během pečení) a peč dozlatova, asi 30 minut.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *