V časopisech, kuchařkách, na internetu a v televizních pořadech najdete neskutečné množství receptů (variací) na dýňovou polévku. Každý ji má rád trošku jinak. Někdo sladší, jiní zase pikantnější…
Slepičárna se nechala inspirovat ingrediencemi ze Sklizeno (Waltrovka a Fénix) a pro projekt Taška HOTOVKA měla tu čest připravit první z receptů – Dýňovou polévku s brynzou. Máme ji rádi trošku pálivější a se zázvorem nešetříme. Co si budeme nalhávat, prostě nějak ten organismus na podzim a během zimy musíme prohřát pěkně zevnitř.
Pár tipů než se pustíte do vaření
Kdo má rád pálivé, může chilli papričku přidat už na začátku vaření polévky. Zakysanou smetanu v receptu nahradíte i kokosovým mlékem. Nakonec můžete krém zakápnout dýňovým olejem a podávat s pečivem. Zajímavou chuť dýňové polévce dodá i čerstvý koriandr.
Dýňová polévka s brynzou
4 porce
příprava: 35 minut
Co na dýňovou polévku?
1 středně velká dýně Hokkaidó (asi 1 kg)
2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
1 cibule
kousek čerstvého zázvoru
900 ml zeleninového vývaru (2 balení Konečně vývar)
200 g zakysané smetany (Bio Vavřinec)
120 g kravské brynzy (Mlékárna Kopecký)
2 lžíce dýňových semínek (Country Life)
tymián
1 chilli paprička
sůl a pepř
Jak na to?
- Oloupej dýni Hokkaidó, odstraň z ní semínka a dužinu nakrájej na malé kousky. Na oleji orestuj nasekanou cibuli. Přidej kousky dýně, nastrouhaný nebo nakrájený zázvor, tymián a krátce orestuj. Průběžně podlévej vývarem a vař do změknutí dýně.
- Poté rozmixuj v krém, dochuť solí a pepřem. Vmíchej větší část zakysané smetany a krátce provař. Na pánvi na trošce oleje orestuj nakrájenou chilli papričku a dýňová semínka. Polévku rozděl na talíře, ozdob zbytkem zakysané smetany, brynzou, chilli papričkou s dýňovými semínky a lístky tymiánu.
Dobrý den,
proč loupete hokkaido? Ta se přece loupat nemusí.
milan
Dobrý den, Milane,
dužina bez slupky se rychleji uvaří a při mixování pak nezůstávají tvrdší kousky. Ale samozřejmě, pokud má hokkaidó tenčí slupku, pak ji ji nemusíte loupat.
Krásný advent
Slepičárnablog