Vánoční cukroví: Jak na snové máslové stromečky a hvězdičky zasypané nastrouhaným kokosem

Vánoční cukroví: Jak na snové máslové stromečky a hvězdičky zasypané nastrouhaným kokosem

Z máslového těsta se dá připravit různé cukroví, ať už to jsou kytičky nebo třeba stromečky a vločky připomínající adventní čas Vánoc. Nechte se inspirovat a místo sněhu pusťte do kuchyně nastrouhaný kokos.

Vánoční cukroví se samozřejmě v první řadě jí, ale můžete ho použít i jako dekoraci. Zvláště pak, když se jedná o něco tak typického pro zimu a adventní čas, jako je zasněžený stromeček nebo bílá hvězdička. Takové cukroví můžete dát svým nejbližším v podobě jedlého dárku, ozdobit tím zabalené dárečky nebo je dát na sváteční prostřený stůl. U nás doma ale tohle cukroví „frčí“ především slepované marmeládou nebo třeba nutellou.

 

Máslové stromečky a hvězdičky s kokosem

2 plechy

příprava: 30 minut + 24 hodin na rozležení

 

Co na máslové cukroví s kokosem?

125 g másla

40 g moučkového cukru

1 sáček bio vanilkového cukru (nebo 2 lžíce domácího)

1 velký žloutek

kůra z ½ citronu (bez chemického ošetření)

160 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky

1 bílek

100 g moučkového cukru

1 lžíce citronové šťávy

nastrouhaný kokos

 

Jak na to?

  1. Máslo pokojové teploty utři s cukry, žloutkem a kůrou z citronu. Přidej mouku a vypracuj těsto. Přendej ho do svačinového sáčku a nech 24 hodin, nejméně však přes noc, uležet v chladu.
  2. Poté vyválej na nepřilnavém povrchu z těsta plát silný asi 3 mm a vykrajuj stromečky a hvězdičky. Peč je v předehřáté troubě při 180°C na plechu vyloženém pečícím papírem nebo potřeném troškou sádla do růžova, asi 10 minut. V horkovzdušné troubě pak při 160°C také dorůžova, asi 10 minut.
  3. Mezitím vyšlehej bílkovou polevu z bílku, moučkového cukru a šťávy z citronu tak, aby byla lesklá a trošku se táhla. Polevou ozdob vrchní část upečeného cukroví a zasyp nastrouhaným kokosem. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Může to zabrat 2 týdny, ale už po týdnu bývají měkké.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *