Nezapomeňte na čočku na kyselo s volským okem a klobáskou

Nezapomeňte na čočku na kyselo s volským okem a klobáskou

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Pokud se chystáš žít zdravěji, potřebuješ tělu dodat bílkoviny, zlepšit trávení, pak by v tvém jídelníčku určitě neměly chybět luštěniny.

Čočka někomu možná připomíná školní jídelnu, někdo ji má spojenou s 1. lednem, kdy se podává, abychom měli po celý rok peníze. Pokud budete sem tam jíst čočku, určitě ušetříte. Není drahá, zato je bohatá na bílkoviny a dlouho se uvolňující sacharidy. Má v sobě hodně železa, hořčíku a dalších minerálních látek a také vitaminy skupiny B. Někdo může mít problém s jejím trávením – pak ji určitě dopředu namočte a můžete vařit s majoránkou, saturejkou nebo kmínem. Anebo sáhněte po loupané červené čočce, která se nemusí namáčet a vaří se jen 10 minut

 

Čočka na kyselo s vejcem a klobáskou

4 porce

Příprava: 60 minut + namáčení čočky 

Co na čočku na kyselo?

400-500 g velkozrnné čočky

1 bobkový list

3 kuličky nového koření

3 kuličky pepře

1 lžíce vepřového sádla

2 šalotky

2 stroužky česneku

1 malá mrkev

3 lžíce hladké mouky

200 ml domácího vývaru

1 lžička třtinového cukru

3 lžíce octa

sůl a pepř

4 vejce na volská oka

4 klobásky

petrželka na ozdobu

Jak na to?

  1. Čočku namoč (ideálně den dopředu, ale stačí i hodina). Pak ji propláchni a vař v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem. Vař do měkka, asi 45 minut.
  2. Mezitím si na sádle osmahni nadrobno nasekanou šalotku a česnek, přidej na kostičky nakrájenou mrkev. Orestuj dozlatova a pak vmíchej hladkou mouku. Připrav světlou jíšku a zalij vývarem, osol a vař asi 10 minut.
  3. Přidej scezenou povařenou čočku (bez koření ), dochuť cukrem a octem a nech chvilku, přibližně 5 minut, probublávat. Promíchej, dochuť podle potřeby solí a pepřem. Podávej s připraveným volským okem a klobáskou. Ozdob nasekanou petrželkou.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *