Jak na Nový rok, tak po celý rok. Pokud se chystáš žít zdravěji, potřebuješ tělu dodat bílkoviny, zlepšit trávení, pak by v tvém jídelníčku určitě neměly chybět luštěniny.
Čočka někomu možná připomíná školní jídelnu, někdo ji má spojenou s 1. lednem, kdy se podává, abychom měli po celý rok peníze. Pokud budete sem tam jíst čočku, určitě ušetříte. Není drahá, zato je bohatá na bílkoviny a dlouho se uvolňující sacharidy. Má v sobě hodně železa, hořčíku a dalších minerálních látek a také vitaminy skupiny B. Někdo může mít problém s jejím trávením – pak ji určitě dopředu namočte a můžete vařit s majoránkou, saturejkou nebo kmínem. Anebo sáhněte po loupané červené čočce, která se nemusí namáčet a vaří se jen 10 minut
Čočka na kyselo s vejcem a klobáskou
4 porce
Příprava: 60 minut + namáčení čočky
Co na čočku na kyselo?
400-500 g velkozrnné čočky
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
3 kuličky pepře
1 lžíce vepřového sádla
2 šalotky
2 stroužky česneku
1 malá mrkev
3 lžíce hladké mouky
200 ml domácího vývaru
1 lžička třtinového cukru
3 lžíce octa
sůl a pepř
4 vejce na volská oka
4 klobásky
petrželka na ozdobu
Jak na to?
- Čočku namoč (ideálně den dopředu, ale stačí i hodina). Pak ji propláchni a vař v osolené vodě s bobkovým listem, novým kořením a černým pepřem. Vař do měkka, asi 45 minut.
- Mezitím si na sádle osmahni nadrobno nasekanou šalotku a česnek, přidej na kostičky nakrájenou mrkev. Orestuj dozlatova a pak vmíchej hladkou mouku. Připrav světlou jíšku a zalij vývarem, osol a vař asi 10 minut.
- Přidej scezenou povařenou čočku (bez koření ), dochuť cukrem a octem a nech chvilku, přibližně 5 minut, probublávat. Promíchej, dochuť podle potřeby solí a pepřem. Podávej s připraveným volským okem a klobáskou. Ozdob nasekanou petrželkou.