Za ty roky, co chodíme do Sapy na polévku Pho, jsme si zvykli do ní přidávat nakládaný česnek. Je pálivý, lehce nakyslý a nechybí ani sladká chuť cukru. Takový je podle nás Vietnam.
A teď, když je zima a sem tam nás sklátí bacily, pak si Pho necháváme vozit od kamarádů domů a nakládaný česnek nám k ní chybí. Bylo jen otázkou času, kdy si ho doma zkusíme naložit sami. Dopředu říkám, že je lepší vydržet ten štiplavý zápach z česneku a udělat si jich víc naráz. Ale zpátky k česneku, pokud nemáte tu trpělivost, pak si připravte jen poloviční dávku. Protože tohle vám pár hodin času zabere, minimálně jeden film na to padne. Ale stojí to za to. Je to zdravé a chuťově prostě nezaměnitelné.
Nakládaný česnek s chilli
2 x 0,5l uzavíratelné sklenice (například Ikea)
Příprava: 2 hodiny
Co na nakládaný česnek?
10 palic česneku
400 ml vody
200 ml jablečného (nebo rýžového) octa
6 lžic třtinového cukru (podle chuti)
1 hrst koriandrových semínek
20 chilli papriček
sůl a rybí omáčka podle chuti
Jak na to?
- Oloupej česneky, zbav je klíčku a nakrájej na asi 1 mm tlusté proužky. Nalož je do osolené vody. Mezitím si uvař vodu (400 ml) a nech ji odstát, ať není horká. Pak ji smíchej s octem, cukrem a koriandrovými semínky.
- Česnek sceď, přendej spolu s nakrájenými papričkami jej do hrnce s vroucí vodou a vař dvě minuty. Poté opět sceď a rychle přendej do druhého hrnce s ledovou vodou na způsob blanšírování. Česnek nezmodrá a zůstane křupavý.
- Česnek a chilli papričky sceď, přendej do uzavíratelných sklenic, můžeš do dvou nebo to rozdělit do více malých. Zalij dobře promíchaným lákem z vody octu, cukru a koriandrových semínek. Někdy pomůže, když lák přeliješ do zavařovačky k česneku, uzavřeš sklenici a promícháš v ruce.
- Nech alespoň 24 hodin uležet. Uchovávej v chladu a do měsíce zkonzumuj. Anebo obdaruj přátele a rodinu!