Víkendová pečená vepřová žebra s česnekem a libovou slaninou

Víkendová pečená vepřová žebra s česnekem a libovou slaninou

Jsou křehká, o něco libovější než bůček a přesto šťavnatá a neuvěřitelně návyková. Taková jsou vepřová žebra, když je upečete s utřeným česnekem.

Proč dělat něco složitě, když v tomto případě to jde úplně jednoduše a téměř samo? Miluju víkendové pečeně a ano, přiznávám se, že to není úplně zdravé. Ale když si to dáte jednou za čas, posedíte u toho, dopřejete si chvíli na trávení a pak vyrazíte s rodinou do přírody a dáte si do těla, potom nehřešíte. Prostě si užíváte života a o tom to celé je. Nebo ne?

 

Pečená vepřová žebra

4 porce

Příprava: 20 minut + 2 hodiny pečení

Co na pečená žebra?

1 kg vepřových žeber

1 palice česneku

1 lžíce hrubé soli

čerstvě namletý pepř

1 lžička olivového oleje na potření

150 g libové slaniny (ideálně „unsmoked back bacon“)

50 g másla

špikovací jehlice nebo provázek

Jak na to?

  1. Rozbal vepřová žebra. Utři asi 5 oloupaných česneků s hrubou solí a čerstvě namletým pepřem. Zakápni olivovým olejem a žebra zabal do spirály. Můžeš propíchat jehlicemi a utáhnout provázkem, budou pěkně držet pohromadě a zůstanou šťavnaté.
  2. Předehřej troubu na 200°C. Maso přendej do pekáčku, navrch vlož na nudličky nakrájenou slaninu, plátky másla a přidej zbývající stroužky česneku. Můžeš ještě dosolit a opepřit. Přiklop a peč asi 1,5 hodiny, pak odklop, zalij vzniklou šťávou a peč ještě půl hodiny bez pokličky.

Tip: Podávej se špenátem a bramborovými knedlíky, případně s bramborami a salátem.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *