Telecí kotletky s bylinkovým máslem a grilovaným česnekem

Telecí kotletky s bylinkovým máslem a grilovaným česnekem

Jak poznáte, že na vás jde jaro? Třeba tak, že vytáhnete z lednice kus masa, rozpálíte gril nebo alespoň grilovací pánev a jídlo si sníte pěkně venku na zahradě.

Symbolem jara jsou (mimo jiné) i mladá masa, tedy selečí, jehněčí a také telecí. Nejsou příliš tučná, někoho však mohou odrazovat svým aroma nebo čistě proto, že se jedná o mláďata. Na druhou stranu tohle maso šéfkuchaři i my amatéři milujeme pro jeho šťavnatost a křehkost. Skvěle ladí se solí, čerstvě namletým pepřem a samozřejmě s bylinkami. A když si k nim přimyslíte brambory s pažitkou a máslem, pak není co řešit. Jaro je tu!

 

Něco o telecích kotletkách

Telecí kotletky vám řezník vyseká s kostí z přední a zadní pečeně z telecího hřbetu. Nebraňte se tuku na povrchu, při tepelné úpravě si maso zachová správné aroma i chuť.

 

Kotletky s bylinkovým máslem

2 porce

příprava: 20 minut

 

Co na kotletky?

2 telecí kotletky

mořská sůl

čerstvě namletý pepř

1 palička česneku

olej na potření grilovací pánve

 

Co na bylinkové máslo?

50 g změklého másla

petrželka

lístky řapíkatého celeru

10 g strouhaného parmazánu

kůra z půlky limetky

sůl a pepř

1 stroužek česneku

 

Jak na to?

  1. Připrav si bylinkové máslo. Smíchej nasekanou petrželku a lístky řapíkatého celeru s kůrou z limetky, nastrouhaným parmazánem, solí, pepřem a změklým máslem. Můžeš přidat i trošku česneku. Dej do ledničky a nech chvilku tuhnout.
  2. Telecí kotletky osol, opepři a ogriluj na pánvi dozlatova z obou stran, asi 4 minuty z každé strany. Přidej na chvilku na pánev oloupaný a rozpůlený česnek jen tak, aby byl lehce do hněda. Hotové kotletky podávej s bylinkovým máslem a grilovaným česnekem.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *