Víkendové pečení: Hruškový koláč s ricottou, drobenkou a tymiánem

Víkendové pečení: Hruškový koláč s ricottou, drobenkou a tymiánem

Pátek je taková malá sobota, kdy už přemýšlím, co na víkend upeču. Obvykle je to z toho, co dům (nebo lednička) dá, pokud to není něco složitějšího.

Nejsem zrovna zdatná cukrářka. Neumím takové to krásné zdobení, ale na koláče si troufám říct, že jsem tak trošku machr. Nebo jinak řečeno, pokaždé se sní. Snažím se, aby vždycky byly tučnější, protože tuk je to, co jim dává prvopočáteční chuť. Za druhé jde o svěžest, citron nebo limetka tuhle práci udělají za nás a nakonec přidám sezonní ovoce. Tentokrát to byly hrušky. A protože se tohle ovoce pozdního léta skvěle hodí do sladkého, ale i slaného pečení, zkuste koláč provonět čerstvým tymiánem.

 

Hruškový koláč s tymiánem

Forma o průměru 24 cm

Příprava: 50 minut

 

Co na hruškový koláč?

2 vejce

4 lžíce třtinového cukru

250 g ricotty (může být i mascarpone)

100 ml plnotučného mléka

kůra a šťáva z citronu

1 vrchovatý hrnek polohrubé mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

špetka soli

2 velké hrušky

máslo a mouka na vymazání formy

 

Co na drobenku?

2 lžíce másla

2-3 lžíce třtinového cukru

3 lžíce polohrubé mouky

čerstvý tymián

 

Jak na to?

  1. V míse nebo robotem utři vejce s cukrem, přidej ricottu, mléko, kůru a šťávu z citronu. Vmíchej polohrubou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Těsto by mělo být lehce tekutější.
  2. Těsto nalij do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Navrch naskládej tenké plátky hrušek. Vše zasyp drobenkou. Prsty rozdrol máslo s cukrem a moukou. Peč v předehřáté troubě při 180°C dozlatova, asi 35 minut. Ke konci pečení přidej čerstvý tymián. Koláč krásně provoní.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *