Mražené, ale přesto chuťově výborné, takové je ovoce z mrazáku, které dozrálo pěkně na sluníčku a teď přišel ten správný čas vykouzlit z něj zdravý špaldový koláč.
Vím, že už normálně koupíte čerstvé jahody, kanadské borůvky, ale ještě stále to není ono. A protože sezona „českého“ ovoce začne teprve za měsíc, můžeme se na ní připravit tím, že nejdříve zužitkujeme to, co máme z loňského léta zamražené v mrazáku. Důležité je ovoce dopředu nerozmrazovat (snad jen ananas můžete). Bylo by rozbředlé a pustilo by hodně šťávy, vody. A koláč by nebyl dobrý.
Špaldový koláč s borůvkami
forma o průměru 28 cm
příprava: 45 minut
Co na koláč?
1 banán
3 vejce
250 g mascarpone
50 ml mléka
6 lžic třtinového cukru
pár kapek šťávy z citronu
1 a ½ hrnku hladké špaldové mouky
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
mražené ovoce (borůvky, jahody…)
olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Jak na to?
- V míse nebo v robotu vyšlehej banán s vejci, mascarpone, mlékem, cukrem a šťávou z citronu. Přidej mouku a prášek do pečiva.
- Vymaž formu olejem, vysyp ji moukou a nalij tři čtvrtě těsta. Navrch dej zmražené ovoce, například borůvky a kousky jahod. Pár si jich nech stranou.
- Troubu předehřej na 180°C. Zbytek těsta rozprostři navrch koláče, přidej zbývající ovoce a peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.