Likvidujeme zásoby z mrazáku: Jednoduchý špaldový koláč s borůvkami

Likvidujeme zásoby z mrazáku: Jednoduchý špaldový koláč s borůvkami

Mražené, ale přesto chuťově výborné, takové je ovoce z mrazáku, které dozrálo pěkně na sluníčku a teď přišel ten správný čas vykouzlit z něj zdravý špaldový koláč.

Vím, že už normálně koupíte čerstvé jahody, kanadské borůvky, ale ještě stále to není ono. A protože sezona „českého“ ovoce začne teprve za měsíc, můžeme se na ní připravit tím, že nejdříve zužitkujeme to, co máme z loňského léta zamražené v mrazáku. Důležité je ovoce dopředu nerozmrazovat (snad jen ananas můžete). Bylo by rozbředlé a pustilo by hodně šťávy, vody. A koláč by nebyl dobrý.

 

Špaldový koláč s borůvkami

forma o průměru 28 cm

příprava: 45 minut

 

Co na koláč?

1 banán

3 vejce

250 g mascarpone

50 ml mléka

6 lžic třtinového cukru

pár kapek šťávy z citronu

1 a ½ hrnku hladké špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

mražené ovoce (borůvky, jahody…)

olej a mouka na vymazání a vysypání formy

 

Jak na to?

  1. V míse nebo v robotu vyšlehej banán s vejci, mascarpone, mlékem, cukrem a šťávou z citronu. Přidej mouku a prášek do pečiva.
  2. Vymaž formu olejem, vysyp ji moukou a nalij tři čtvrtě těsta. Navrch dej zmražené ovoce, například borůvky a kousky jahod. Pár si jich nech stranou.
  3. Troubu předehřej na 180°C. Zbytek těsta rozprostři navrch koláče, přidej zbývající ovoce a peč dozlatova, asi 35 minut. A jak poznáš, že je koláč uvnitř upečený? Když do něj zapíchneš špejli, po vytažení zůstane suchá.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *