Jednoduché chipsy z řepy s chipotle omáčkou

Jednoduché chipsy z řepy s chipotle omáčkou

Když jsem na farmářských trzích na Náplavce objevila kromě červené i oranžovou řepu, řekla jsem si, že je čas upéct chipsy a pustit si nějaké to domácí kino.

Na řepě mě asi nejvíc baví ta sytá barva a taky nasládlá chuť. Naše Mia by mohla tyhle chipsy jíst ve velkém. Ale je pravda, že je zvyklá na červenou a oranžové moc šanci nedávala. Pro mého chefa je řepa zase mdlá, moc jí nefandí, ale chipotle omáčku miluje. Co z toho vyplívá? Že v kuchyni musíme dělat kompromisy stejně tak jako ve vztahu a to je docela fér, nemyslíte?

Chipsy z řepy s chipotle omáčkou

2 plechy

Příprava: 30 minut

Co na chipsy?

2 červené řepy

2 oranžové řepy

hrubá mořská sůl

3 snítky tymiánu

olivový olej

Co na domácí chipotle omáčku?

150 g majonézy

100 g bílého jogurtu

½ chipotle in adobo (asi 100 g)

2 lžíce brusinkového džemu nebo kompotu

hrst nasekaného koriandru (může být petrželka)

2 lžíce kondenzovaného (slazeného) mléka

šťáva z limetky a třtinový cukr na dochucení

sůl a pepř

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 200°C. Řepy očisti (já je i loupu, ale nemusíš) a nakrájej je na rovnoměrně tenké plátky. Přendej na plechy vyložené pečicím papírem, osol, přidej snítky tymiánu a zakapej olivovým olejem. Super je olej ve spreji.
  2. Peč dokřupava, záleží na tom, jak tlusté plátky jsou. Já jsem je pekla asi 20 minut. Podávej s chipotle omáčkou.
  3. Smíchej majonézu s jogurtem, chipotle omáčkou a brusinkovým džemem nebo kompotem. Pokud nechceš mít v dipu kousky, omáčku rozmixuj. Pak vmíchej nasekaný koriandr, jestli je pro tebe moc aromatický, můžeš ho nahradit petrželkou. Omáčku zjemni kondenzovaným mlékem a dochuť šťávou z limetky, cukrem, osol a opepři.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *