Když jsem na farmářských trzích na Náplavce objevila kromě červené i oranžovou řepu, řekla jsem si, že je čas upéct chipsy a pustit si nějaké to domácí kino.
Na řepě mě asi nejvíc baví ta sytá barva a taky nasládlá chuť. Naše Mia by mohla tyhle chipsy jíst ve velkém. Ale je pravda, že je zvyklá na červenou a oranžové moc šanci nedávala. Pro mého chefa je řepa zase mdlá, moc jí nefandí, ale chipotle omáčku miluje. Co z toho vyplívá? Že v kuchyni musíme dělat kompromisy stejně tak jako ve vztahu a to je docela fér, nemyslíte?
Chipsy z řepy s chipotle omáčkou
2 plechy
Příprava: 30 minut
Co na chipsy?
2 červené řepy
2 oranžové řepy
hrubá mořská sůl
3 snítky tymiánu
olivový olej
Co na domácí chipotle omáčku?
150 g majonézy
100 g bílého jogurtu
½ chipotle in adobo (asi 100 g)
2 lžíce brusinkového džemu nebo kompotu
hrst nasekaného koriandru (může být petrželka)
2 lžíce kondenzovaného (slazeného) mléka
šťáva z limetky a třtinový cukr na dochucení
sůl a pepř
Jak na to?
- Troubu předehřej na 200°C. Řepy očisti (já je i loupu, ale nemusíš) a nakrájej je na rovnoměrně tenké plátky. Přendej na plechy vyložené pečicím papírem, osol, přidej snítky tymiánu a zakapej olivovým olejem. Super je olej ve spreji.
- Peč dokřupava, záleží na tom, jak tlusté plátky jsou. Já jsem je pekla asi 20 minut. Podávej s chipotle omáčkou.
- Smíchej majonézu s jogurtem, chipotle omáčkou a brusinkovým džemem nebo kompotem. Pokud nechceš mít v dipu kousky, omáčku rozmixuj. Pak vmíchej nasekaný koriandr, jestli je pro tebe moc aromatický, můžeš ho nahradit petrželkou. Omáčku zjemni kondenzovaným mlékem a dochuť šťávou z limetky, cukrem, osol a opepři.