Jak na kynuté buchty se špaldovou moukou a olivovým olejem

Jak na kynuté buchty se špaldovou moukou a olivovým olejem

Chcete zkusit upéct tak trošku netradiční buchty, trošku zdravější a přesto si pochutnat, jako by je dělala vaše babička? Pak vyzkoušejte tenhle zaručený recept.

Tyhle kynuté buchty jsou pro mě hodně osobní záležitost. Naučily mě je Evička Všetíčková a Jitka Rákosníková, dámy, bez kterých by se česká gastronomie neobešla a já už vůbec ne. Chtěla jsem zdravější verzi a od té doby už jiné skoro nedělám. Moje holky jsou na tyhle buchty zvyklé a když je naplním povidly s čokoládou nebo mákem, nikdy neodolají.

A pokud chcete klasiku, pak nechte v receptu 500 g hladké mouky, místo olivového oleje použijte 60 g změklého másla a třtinový cukr nahraďte krupicovým. I tak budou buchty dokonalé a když si je dáte jednou za čas, nemusíte se takového hříchu bát.

Kynuté buchty se špaldovou moukou

Na 1 pekáč

Příprava: 40 minut + na kynutí

Co na kynuté buchty?

250 g hladce namleté špaldové mouky + na vyválení těsta

250 g hladké mouky (super je na kynuté těsto od Babiččiny volby)

kůra z 1 z bio citronu

špetka soli

2 žloutky

3 lžíce extra panenského olivového oleje

2 lžíce třtinového cukru + troška na kvásek

1 sáček bio vanilkového cukru

250 ml plnotučného mléka + troška na pomazání buchet

½ kostky čerstvého droždí (asi 21 g)

100 g másla na vymazání formy + na pomazání buchet

moučkový cukr na zasypání

Co na povidlovou náplň?

1 sklenice povidel

troška teplé vody nebo tuzemáku na promíchání

kvalitní čokoláda (nad 70%)

Co na makovou náplň?

200 g mletého máku

400 ml plnotučného mléka

70 g třtinového cukru

1 lžíce změklého másla

Jak na to?

  1. Prosej obě mouky do větší mísy. Přidej kůru z citronu, špetku soli, žloutky, olivový olej a cukry. Mléko nahřej, odlij část do mísy a do zbytku rozdrob droždí a přidej trošku cukru. Dávám i špetku mouky z mísy. Nech v teple vzejít kvásek, to bude trvat asi 5 minut. Poté kvásek přidej do mísy a vše vypracuj ručně nebo za pomoci robota s nástavcem ve tvaru háku. Přikryj utěrkou a nech v teple kynout hodinu.
  2. Připrav si náplně. Povidla rozmíchej s teplou vodou nebo tuzemákem. Namletý mák přesyp do menšího hrnce, přilij mléko, přidej cukr a změklé máslo. Za stálého míchání přiveď k varu a pak vař při nižší teplotě, dokud mák nezhoustne. Odstav a nech vychladnout.
  3. Předehřej troubu na 180°C. Nech rozpustit máslo. Vymaž jím pekáč na buchty. Na trošce mouky vyválej nakynuté těsto na tenčí plát (asi 1 cm tlustý), rozkroj na čtverečky. Do středu dej náplně, k povidlové přidej ještě rozlomenou čokoládu. Zabal do koule, upevni spodní část prsty, pomaž máslem a polož do pekáče (spodní částí dolů). Okraje také pomaž máslem a skládej buchty blízko k sobě. Když budou dobře pomazané, snadněji je pak oddělíš od sebe.
  4. Buchty peč dozlatova, asi 25 minut. Ke konci je ještě potři ještě rozpuštěným máslem smíchaným s troškou mléka. Po vytažení z trouby je ještě teplé vyklop a nech na mřížce vychladnout. Posyp moučkovým cukrem. Když buchty doma nesníte hned, uchovávej je pěkně pod čistou utěrkou, ať neokorají.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *