Když chceme udělat doma radost sobě i návštěvě, pak se vrhneme na palačinky nebo lívance. Skvělé jsou s marmeládou, ale i domácí pyré není úplně od věci.
Palačinky bez dobrých vajec nikdy nebudou tak pěkně žluté. Nebudu tu říkat, jak ty od šťastných slepiček mají krásně žluté žloutky a že ty z klece mají slabé skořápky a uvnitř byste barvu někdy jen těžce hledali. Ale tohle všechno víte a určitě podporujete farmáře a bio chov slepiček. Co když se ale rozhodnete zkusit křepelčí vajíčka? Prý mají méně cholesterolu. Mají?
Na internetu jsem se dočetla, že 1 slepičí vejce o průměrné hmotnosti 50 g má okolo 220 mg cholesterolu. Křepelčí pak při stejné hmotnosti (50 g) má 422 mg. Co je na tom pravdy, těžko říct. Jakmile jakékoliv vejce zamícháte, pak se hodnota cholesterolu tak i tak zvyšuje. Mně jsou ale křepelčí vajíčka sympatická. A tak jsme z nich zkusili připravit i palačinkové těsto. Je to trošku dražší, ale proč si jednou nedopřát i kropenatý luxus? Případně do těsta použijte slepičí, připravte jej na slano (bez cukru) a podávejte je se špenátem ozdobené křepelčím volským okem.
Palačinky s mangovým pyré
Na 1 litr mléka
Příprava: 40 minut + 1 hodina na odpočinutí těsta
Co na palačinky?
1 l polotučného mléka
8 vajec (asi 20 křepelčích vajec – na 1 slepičí vejce vychází asi 2,5 křepelčích)
1 lžíce domácího vanilkového cukru
kůra z 1 citronu
špetka soli
12 vrchovatých lžic polohrubé mouky (vychází to asi na 260 g)
olej na smažení
mangové pyré nebo marmeláda
Jak na to?
- Smíchej mléko s vajíčky, přidej cukr, kůru z citronu, sůl. Vyšlehej ideálně v robotu. Postupně přidávej mouku. V těstu nesmí být hrudky a mělo by být nadýchané, vytvoří se na něm jemná pěna.
- Těsto dej aspoň na hodinu odpočinout do chladu. Palačinky se pak nebudou trhat a chutě se krásně prolnou. Osmahni je na pánvi potřené troškou oleje dozlatova z obou stran. Nech na rovné ploše vystydnout. Podávej s mangovým pyré nebo marmeládou.