Pečená ryba s medvědím česnekem a bramborami

Pečená ryba s medvědím česnekem a bramborami

Jezme rybu alespoň jednou týdně. Nebo lépe i dvakrát do týdne. Tak zní zákon zdravého jídelníčku. A my ho rozhodně podporujeme. Stejně tak medvědí česnek.

Protože milujeme pstruhy, jezdíme si pro čerstvé na sádky do pražských Lahovic. Tentokrát jsme se ale cestou z Prachatického Pivovaru stavili pro siveny. To je ryba, která je hodně podobná pstruhu potočnímu. Také má na bocích „kropenatou duhu“. Stejně tak jako pstruh, se siven peče, griluje, smaží a pošíruje. Bývá větší, má lahodné, lososově růžové a šťavnaté maso. A když ho neseženete, pak ho v receptu nahraďte pstruhem.

 

Siven s medvědím česnekem

4 porce

příprava: 60 minut

 

Co na brambory?

500 g baby (nových) brambor

svazek medvědího česneku

2 stonky řapíkatého celeru i s natí

čerstvá šalvěj

sůl a pepř

olivový olej

 

Co na siveny?

2 větší siveny (nebo 4 menší)

sůl a pepř

olivový olej

svazek medvědího česneku

čerstvá šalvěj

nať řapíkatého celeru

 

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 180°C. Omyj brambory (slupku neloupej), rozpul je a přendej do pekáčku. Přidej na větší kousky nasekaný medvědí česnek, řapíkatý celer a lístky šalvěje. Osol, opepři a zakapej olivovým olejem. Peč doměkka, asi 45 minut. Během pečení můžeš podle potřeby promíchat.
  2. Připrav si siveny. Omyj je, osuš a očisti kůži. I když nemá šupiny, je lepší kůži nožem přejet. Na bocích siveny nařízni. Osol, opepři a zakapej olejem ze všech stran a uvnitř ryby. Dovnitř pak dej navíc celý medvědí česnek, listy šalvěje a nať z řapíkatého celeru.
  3. Zabal každou rybu zvlášť do alobalu a přendej na plech. Ten dej do trouby k bramborám a peč asi 30 minut. Rozevři alobal a zkontroluj, jestli je siven hotový. V alobalu zůstane šťáva a ryba bude pěkně šťavnatá. Upečené siveny podávej s bramborami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *