Jarní chřestová polévka se špenátem a hráškem

Jarní chřestová polévka se špenátem a hráškem

Už se nemůžeme dočkat českého chřestu. Tak moc ho máme rádi. Ať už v polévce, s vajíčky, v risottu nebo třeba slaném koláči.

Cirka od poloviny května do poloviny června se v Česku sklízí chřest. Ať už je to na Moravě v oblasti okolo Ivančic nebo v Čechách kolem Mělníka, můžeme se na něj těšit na festivalech a kupovat ho na trzích. Nic nám už pak nebrání jíst ho ve velkém (a pak se durdit pokaždé, když si dojdeme na záchod). Nejraději máme ten zelený, protože je křehký a nejvíc mu sedí krátká tepelná úprava. Navíc má chuť připomínající hrášek. Na druhou stranu ten bílý, přesněji bělený, má také něco do sebe. Třeba polévce dodá ty správné grády, díky němu bude sametovější, jemnější a zároveň chřestově pikantnější. Do polévky ho nikdy neloupeme, jen odřízneme tvrdé a suché konce.

Jarní chřestová polévka

4 porce

příprava: 30 minut

Co na chřestovou polévku?

2 šalotky

1 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

1 menší svazek běleného chřestu

1 l domácího vývaru (použili jsme králičí)

1 menší svazek zeleného chřestu

200 g baby špenátu

100 g čerstvého hrášku

smetana ke šlehání 33% na zjemnění

sůl a pepř

petrželka

vlákna zauzené chilli papričky (nemusí být)

Jak na to?

  1. Šalotky oloupej a nakrájej na malé kousky. Rozehřej v hrnci máslo s olivovým olejem. Orestuj šalotky, přidej na větší kousky nakrájený bělený chřest a orestuj (tzv. zatáhni). Podlij troškou vývaru a dus ještě asi 5 minut.
  2. Poté přidej na menší kousky nakrájený zelený chřest, omyté špenátové listy a hrášek. Zalij zbývajícím vývarem a vař maximálně 7 minut. Pak odstav, špičky zeleného chřestu vyndej a dej si je stranou. Polévku rozmixuj a teprve pak začni dochucovat solí a pepřem.
  3. Zjemni smetanou a přidej nasekanou petrželku. Rozlij do talířů, ozdob špičkami zeleného chřestu, petrželkou, zakapej ještě smetanou a podávej se zauzenými chilli vlákny.

 

Další recept na chřestovou polévku najdete zde

Chrestova_polevka_hrasek

Nebo máte chuť na slaný koláč s chřestem? Recept najdete zde

Zapečený ham and eggs s chřestem

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *