Oblíbená krémová chřestová polévka s hráškem a parmazánem

Oblíbená krémová chřestová polévka s hráškem a parmazánem

Sezona českého chřestu je tady, tak proč si z něj nepřipravit klasiku v podobě polévky? A že jsou všechny stejné? Každý má svoji oblíbenou, my třeba tuhle s hráškem.

Že existuje bílý (nebo přesněji bělený) chřest a zelený chřest, už snad vědí všichni. Že je jeho sezona od poloviny května do poloviny června, podle sluníčka, už možná taky. Vždyť se prodává na trzích, jsou mu věnované food festivaly, časopisy, píšou o něm blogeři… Nedávno mě ale překvapilo, že ne všichni vědí, co se děje potom, co sníte chřest. Proč nám smrdí moč? Chřest obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a taky kyselinu asparagovou, která při vylučování způsobuje onen prokletý zápach. Ta typická „vůně“ když jdete na záchod, se dostaví klidně i půl hodiny po pozření chřestu a trvá i dalších 12 hodin. Záleží na tom, kolik tekutin vypijete, jak často chodíte a samozřejmě, kolik chřestu (a jak čerstvý byl) jste snědli. Ale i tak tahle super surovina stojí za to a užívejte si ji, dokud je její sezona.

Jak skladovat chřest?

Když ho nesníte hned, zabalte ho do čisté utěrky a nechte v chladu při teplotě + 2 až + 4°C v temnu maximálně týden. Pak začne být „gumový“ a není už tak dobrý. Chřest můžete i zmrazit.

Chřestová polévka s hráškem

4 porce

příprava: 30 minut

Co na chřestovou polévku?

1 svazek zeleného chřestu

1 svazek bílého chřestu

3 šalotky

2 stroužky česneku

1 lžíce másla (25 g)

1 lžíce olivového oleje + na zakapání

čerstvý tymián, majoránka a libeček

čerstvě namletý pepř

1,5 l vody nebo vývaru

100 g vyloupaného hrášku (může být i mražený)

mořská sůl

parmazán

Jak na to?

  1. Oba chřesty omyj a odkroj zdřevnatělé konce. Hlavičky zeleného chřestu si dej stranou. V hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem, orestuj česnek, nasekanou šalotku a pak přidej na menší kousky nakrájený bílý chřest. Krátce restuj a asi po 3 minutách přidej i kousky zeleného chřestu.
  2. Vmíchej bylinky a čerstvě namletý pepř. Zalij asi 1,5 litru vody (místo vody můžeš použít i domácí vývar). Přiveď k varu a vař asi 3 minuty. Pak přidej hrášek (část si nech na ozdobu polévky) a vař ještě 5 minut.
  3. Mezitím blanšíruj hlavičky zeleného chřestu a hrášek. Povař je krátce ve vroucí vodě, asi 2 minuty, a pak je zprudka zchlaď v ledové vodě a dej okapat (ještě je můžeš krátce orestovat na pánvi na másle). Polévku odstav, dochuť solí a rozmixuj v krém. Podávej s hlavičkami chřestu, hráškem, zasypané nastrouhaným parmazánem a zakapané olivovým olejem.

Pokud máš pocit, že se ti dužinu z chřestu nepovedlo úplně rozmixovat, propasíruj polévku přes síto s většími dírkami.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *