Recept na nejjednodušší bublaninu

Recept na nejjednodušší bublaninu

Vypeckujte třešně, smíchejte ingredience, těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, ozdobte ovocem a upečte. Tomu říkáme opravdu snadný víkendový plán.

I když teď není ještě období třešní, už se prodávají. Můžete je mít i z loňského roku zamražené a nebo máte jiné sezonní ovoce. Dokážu si představit jahody i rebarboru. Tohle těsto s mascarpone ladí úplně ke všemu. Bublaninu tak zvládnou připravit úplně v klidu i děti. Nechte je, ať si ji samy nazdobí. Dostane hned úplně jiný rozměr a pro ně i pro vás se to celé víkendové pečení ponese v duchu #chutzazitvic.

V téhle buchtě je minimum mouky. Polohrubou můžete nahradit i pro zdravější variantu hladkou špaldovou moukou, přidejte ale asi o 20 ml mléka víc.

 

Bublanina s třešněmi

forma o velikosti 30 x 20 cm

příprava: 60 minut

 

Co na bublaninu?

350 g vypeckovaných třešní (můžete použít i mražené)

3 vejce

1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček)

150 g třtinového cukru

kůra z citronu

špetka soli

350 g mascarpone

50 ml plnotučného mléka

200 g polohrubé mouky

1 lžička do pečiva

olej nebo máslo na vymazání formy

polohrubá mouky na vysypání formy

 

Jak na to?

  1. Ze všeho nejdříve vypeckuj třešně. Nikdo nemá rád, když se zakousne do bublaniny a zůstane mu v puse pecka! A co si teprve o tom myslí naše zuby?
  2. Utři vejce s cukry, kůrou z citronu a špetkou soli. Postupně přidávej mascarpone, přilij mléko a nech chvíli běžet robota. Jakmile se vytvoří krém, přidávej postupně mouku a až úplně nakonec prášek do pečiva.
  3. Vymaž formu olejem nebo máslem a vysyp moukou. Můžeš použít i pečicí papír, v tom případě stejně zlehka formu vymaž tukem, líp ti na ní bude papír držet, přilne ke krajům.
  4. Předehřej si troubu s párou. Pokud nemáš jako my možnost PlusSteam – tedy pečení v páře, kdy se na dno trouby nalije 200 ml vody, zapne se program páry, teplota na 150°C a trouba se předehřeje. Pak dej na dno trouby rendlík s vodou, zapni horký vzduch a předehřej ji na 155-160°C. Bublanina bude krásně vláčná.
  5. Koláč peč dokud nebude lehce dozlatova, špejlí zkus, zda už je těsto uvnitř „suché“, asi 35 minut. Potom bublaninu vyndej na mřížku, nech ji vychladnout a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *