Vypeckujte třešně, smíchejte ingredience, těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, ozdobte ovocem a upečte. Tomu říkáme opravdu snadný víkendový plán.
I když teď není ještě období třešní, už se prodávají. Můžete je mít i z loňského roku zamražené a nebo máte jiné sezonní ovoce. Dokážu si představit jahody i rebarboru. Tohle těsto s mascarpone ladí úplně ke všemu. Bublaninu tak zvládnou připravit úplně v klidu i děti. Nechte je, ať si ji samy nazdobí. Dostane hned úplně jiný rozměr a pro ně i pro vás se to celé víkendové pečení ponese v duchu #chutzazitvic.
V téhle buchtě je minimum mouky. Polohrubou můžete nahradit i pro zdravější variantu hladkou špaldovou moukou, přidejte ale asi o 20 ml mléka víc.
Bublanina s třešněmi
forma o velikosti 30 x 20 cm
příprava: 60 minut
Co na bublaninu?
350 g vypeckovaných třešní (můžete použít i mražené)
3 vejce
1 lžíce domácího vanilkového cukru (nebo 1 sáček)
150 g třtinového cukru
kůra z citronu
špetka soli
350 g mascarpone
50 ml plnotučného mléka
200 g polohrubé mouky
1 lžička do pečiva
olej nebo máslo na vymazání formy
polohrubá mouky na vysypání formy
Jak na to?
- Ze všeho nejdříve vypeckuj třešně. Nikdo nemá rád, když se zakousne do bublaniny a zůstane mu v puse pecka! A co si teprve o tom myslí naše zuby?
- Utři vejce s cukry, kůrou z citronu a špetkou soli. Postupně přidávej mascarpone, přilij mléko a nech chvíli běžet robota. Jakmile se vytvoří krém, přidávej postupně mouku a až úplně nakonec prášek do pečiva.
- Vymaž formu olejem nebo máslem a vysyp moukou. Můžeš použít i pečicí papír, v tom případě stejně zlehka formu vymaž tukem, líp ti na ní bude papír držet, přilne ke krajům.
- Předehřej si troubu s párou. Pokud nemáš jako my možnost PlusSteam – tedy pečení v páře, kdy se na dno trouby nalije 200 ml vody, zapne se program páry, teplota na 150°C a trouba se předehřeje. Pak dej na dno trouby rendlík s vodou, zapni horký vzduch a předehřej ji na 155-160°C. Bublanina bude krásně vláčná.
- Koláč peč dokud nebude lehce dozlatova, špejlí zkus, zda už je těsto uvnitř „suché“, asi 35 minut. Potom bublaninu vyndej na mřížku, nech ji vychladnout a podávej.