Sváteční oběd: Kachní prso s bramborami

Sváteční oběd: Kachní prso s bramborami

V rámci našeho home video „projektu“ jsme si tentokrát do kuchyně pozvali šéfkuchaře Marcela Onderu a zpěvačku Terezu Černochovou. Jejich „zimní“ kachnu musíte vyzkoušet. Recept je jednoduchý a přesto naprosto geniální!

Marcel je náš kamarád. Je to jeden z nejšikovnějších šéfkuchařů, co znám. Řezník z povolání, 15 let v Irsku, a nakonec zakotvil v restauraci Hotelu Rankl. Díky Bohu za to! Marcel je neskutečně skromný a možná právě proto má kolem sebe tolik zajímavých lidí. Jako třeba Terku. Co o ní napsat? Přiznávám se, že jsem její fanynka (co zpívá s Monkey Business, tak ještě větší…). Že má krásný hlas víme všichni. Navíc je vtipná, umí vařit a je to gurmánka se vším všudy. Prostě tyhle dva spolu, to je balzám pro uši i pro chuťové buňky.

Vy dva! Děkujeme, že jste do toho s námi šli.

 

Kachní prso s bramborami

2 porce

Příprava: 45 minut

 

Co na kachní prso?

400 g baby brambor

2 hrsti čerstvé máty (lístky) + na brambory

150 ml mrkvového džusu

100 ml pomerančové šťávy

1 tobolka skořice

1 hvězdička badyánu

1 lžíce medu

1 lžíce třtinového cukru

2 kachní prsa

sůl a pepř

150 g meruněk (kompot)

1 lžíce pinií

2 lžíce másla

1 velká hrst baby špenátu

pažitka

maldon sůl

 

Jak na to?

  1. Připrav si dva rendlíky. V jednom uvař brambory i se slupkou spolu s mátou v osolené vodě na skus, asi 20 minut. V druhém svař mrkvovou a pomerančovou šťávu se skořicí a badyánem. Přidej med a cukr a redukuj při střední teplotě, zatímco se brambory vaří, asi 20 minut. Sem tam zamíchej.
  2. Troubu (nejlépe horkovzdušnou) si předehřej na 200°C. Pak kachní prsa nařízni na kůži, vetři sůl a čerstvě namletý pepř. Zprudka je na sucho (bez oleje) zatáhni na pánvi (ne s umělou rukojetí, budeš ji dávat do trouby) kůží dolů. Pánev s kachními prsy nech v troubě 10 minut péct. Pak vyndej a nech maso odpočinout.
  3. Brambory slij, nakrájej na měsíčky. Stejně tak meruňky. Na pánvi na sucho orestuj pinie, stáhni je z plotny. Přidej meruňky, pak brambory, osol, opepři a orestuj dozlatova. Sem tam promíchej. Nakonec přidej máslo, které nech rozpustit. Vmíchej baby špenát, nasekanou pažitku, mátu a petrželku. Orestuj.
  4. Kachní prsa dej ještě asi na minutku na plotnu prohřát. Brambory s meruňkami a bylinkami rozděl na talíře. Kachní prsa nakrájej na plátky, přendej na brambory, podlij mrkvovo-pomerančovou redukcí a ozdob pažitkou. Můžeš ještě zlehka posypat maldon solí.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *