Není nic snadnějšího než si k snídani udělat omeletu. Stačí vám pár šťastných vajec, čerstvé bylinky ze zahrádky a sýr. Pak už jen snídaně pěkně v trávě a víkend bez lepku může začít.
Slané snídaně máme asi nejraději, dříve jsem si ulítavala na chlebu, másle a marmeládě. Teď si už jen ojediněle dám něco takového a když už, tak raději palačinky nebo lívance. Čím jsem starší, tím víc si užívám vajíčka na různé způsoby, domácí pomazánky a třeba jen topinku s máslem a nastrouhaným parmazánem. Co ale miluju, jsou omelety. Můžete do nich doslova nacpat cokoliv, uvařené brambory z předešlého dne, různé typy sýrů, šunky, skvělé jsou sušené, houby a tak vůbec. Mohla bych se tu rozepsat donekonečna. Důležité je, že je to neskutečně rychlá a dost romantická víkendová snídaně.
Omeleta s libečkem
2 porce
příprava: 10 minut
Co na omeletu?
4 vejce
1 lžička olivového oleje
1 lžička másla
1-2 jarní cibulky
1 lžíce nasekaného libečku
40 g balkánského sýru
čerstvě namletý pepř
sůl (já dávám maldon)
Jak na to?
- Rozklepni do misky vejce, zlehka je prošlehej. Nasekej jarní cilbulku a libeček. Rozehřej na pánvi olej s máslem, trošku stáhni teplotu. Vlij na pánev vajíčka a ještě je vidličkou trošku potrhej a pánev nahýbej tak, aby vaječná „tekutina“ byla ve všech mezerách.
- Pak nahoru nasyp libeček a jarní cibulku. Přidej rozdrobený balkánský sýr, osol a opepři. Že je omeleta hotová uvidíš na barvě, bílek bude bílý. Překlop a podávej. Pokud chceš opravdu zachovat bezlepkovou verzi, pak jez samotné nebo s bezlepkovým chlebem.