Na menu z divokého chřestu do Konoba Boba

Na menu z divokého chřestu do Konoba Boba

Znáte divoký chřest? Je to takový tmavě zelený keř, který má místo listů trny. Výhonky, které se používají do kuchyně, vyrůstají vedle keře. Nás, co jedeme na klasickém bílém a zeleném chřestu, tahle „maličkost“ mile překvapí.

U nás na něj asi jen tak nenarazíte. Sklízeli ho starý Řekové a roste v Istrii. My jsme si na něm pochutnali na ostrově Murter v Chorvatsku. Když přijedete na začátku května do země, kde je snad druhým jazykem čeština, mile vás překvapí to ticho. Nikde nejsou turisté, moře je průzračné, tak trošku evropský karibik a v restauracích se vám nadšeně věnují. A pokud přijedete někam poprvé, na co se ptáte? Kde se dá dobře najíst??? Ano!

 

„Takže Enzo,“ byla má první věta: „kam za gastronomií na Murteru?“. Jasně, že do konoby, ale jaké? Jedna by tu byla. Adept na michelinskou hvězdu – Konoba Boba. Neskutečně milá obsluha, nic není problém, pes? Samozřejmě může. Dostane vodu automaticky. Jídelní lístek v angličtině? Ano, jistě! Můžeme pít pivo a řídit? Ne, ale jste Češi, nikdo vám řidičák nevezme. Nevadí crocsy? Bylo to jako v nebi. A co teprve jejich menu plné divokého chřestu. For you the best!

Tak až pojedte i vy na ostrov Murter (do města Murter), zajděte si do Konoba Boba a pozdravujte od těch, co tam měli australského ovčáka Kevina, jak jinak, psa si každý pamatuje…

Jako předkrm jsme dostali domácí chléb a domácí pizza chléb se špenátovou pomazánkou a to hnědé byla nějaká pasta z ryb. Já jsem si dala salát z vajec a divokým chřestem za 90 kn (315 Kč), teklo to přesně tak jak mělo, chřest byl na zkus a k tomu natvrdo povařená vejce. Mia měla risotto s divokým chřestem a krevetami za 120 kn (420 Kč) a Thea taglialoni se slaninou, chřestem a sýrem Pag za 95 kn (333 Kč). Vím, co si říkáte, naše děti nic takového nejí. U našich mě to stále překvapuje. A náš šéfů chef chtěl kraba, tak ho dostal. Přesněji taglialoni s mořským krabem za 140 kn (490 Kč).

A jakou má Kanoba Boba filozii?

Naša inspiracija su naše najdraže namirnice s kojima radimo svaki dan, more koje nas okružuje i naš način života na otoku.

Volný překlad do češtiny:

Naší inspirací jsou naše oblíbené pokrmy, se kterými denně pracujeme. Moře, které nás obklopuje a náš způsob života na ostrově.

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *