Jak na kynuté buchtičky s vanilkovým šodó

Jak na kynuté buchtičky s vanilkovým šodó

Pane jo, já to furt říkám, že klasické kynuté těsto je nejlepší. A když z něj vykouzlíte pidi buchtičky, polijete je šodó, tak se pak přemístíte rovnou do ráje. No nemám pravdu?

Jestli něco opravdu miluju, pak jsou to tyhle buchtičky se šodó. Je to pracný recept mého Chefa, který jinak sladké vůbec nedělá. Do buchtiček se jednoho dne vrhl čistě jen z lásky k našim dcerám. Časem se přidal i tuzemák do šodó.

Buchtičky se šodó

1 středně velký pekáček

příprava: 2,5 hodiny

Co na buchtičky?

500 g polohrubé mouky + na posypání válu

30 g čerstvého droždí

100 g třtinového cukru

250 ml mléka

špetka soli

2 žloutky

kůra z 1 bio citronu

120 g másla + na vymazání a potření buchtiček

 

Co na šodó?

200 ml smetany ke šlehání 33%

1 bio vanilkový cukr

1 vanilkový lusk

3 žloutky

40 g třtinového cukru

1–2 lžíce tuzemáku (nemusí být)

Jak na to?

  1. Polovinu mléka zahřej (musí být jen vlažné) a rozdrob do něj droždí, přidej 1 lžičku cukru a nech v teple vzejít kvásek. V míse smíchej 150 g mouky, zbývající vlažné mléko a hotový kvásek. Promíchej, zapraš moukou, přikryj čistou utěrkou a nech v teple 15 minut kynout.
  2. Zbylou mouku smíchej se solí, cukrem, žloutky a kůrou z citrónu. Nakonec vmíchej rozpuštěné (ale ne horké) máslo. Vše zapracuj se vzešlým kváskem. Zapraš moukou a nech asi hodinu a půl kynout v teple. Těsto zatím zdvojnásobí svůj objem.
  3. Vál posyp moukou, pekáček vymaž máslem a troubu předehřej na 180 °C. Z těsta vytvoř dva užší, delší válečky. Ty nakrájej na menší pravidelné kousky. Vytvaruj je do stejně velkých kuliček a skládej je do pekáčku těsně k sobě. Ze všech stran je potři rozpuštěným máslem. Pekáček vlož do předehřáté trouby a buchtičky peč dozlatova, asi 20 až 30 minut (podle velikosti).
  4. Mezitím si připrav šodó. Do rendlíku dej smetanu a vanilkový cukr. Z vanilkového lusku vyškrábni zrnka a ta spolu s luskem přidej do rendlíku. Za stálého míchání přiveď k varu, poté stáhni. Vyjmi lusk, přidej žloutky, cukr a tuzemák a za stálého míchání opět přiveď téměř k varu. Pozor, nesmí se vařit úplně. Stáhni teplotu a zahřívej do zhoustnutí. Podávej s buchtičkami.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *