Už jste se někdy pustili do kynutých lívanců? Já se jim dlouho bránila, ačkoliv kynuté těsto a všeobecně droždí miluju. Byla to výzva a překvapilo mě, jak je to snadné!
Oproti nekynutým lívancům, tedy těm, do kterých se přidává kypřící prášek, není v čase přípravy zas tak moc velký rozdíl. S těstem se mnohem lépe pracuje, když ho (stejně jako palačinky) necháte půl hodiny odpočinout v chladu. U kynutého je to 30 minut „pod dekou“. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Podle mě jsou mnohem nadýchanější. Je to zpestření, jednou za čas se vrhnout na kvásek. Lehce z nich cítíte droždí. A pak už mě nic nenapadá. Prostě si je pojďte udělat, třeba k víkendové prázdninové snídani…
Kynuté lívance s tvarohem
4 porce
příprava: 60 minut
Co na kynuté lívance?
350 ml plnotučného mléka
20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
2 lžíce třtinového cukru
200 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička mleté skořice
1 vejce
olej na potření lívanečníku
Co na dokončení?
2plnotučné tvarohy ve vaničce (500 g)
2 bio vanilkové cukry
kůra z limetky
4 nektarinky
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
Jak na to?
- Odměř si 150 ml mléka, nahřej jej, rozdrob do něj droždí, přidej 1 lžičku cukru a 1 lžičku odvážené mouky. Nech v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 5 minut, než se na povrchu vytvoří takové bublinky.
- Mezitím přesej do mísy od robota mouku, přidej zbývající cukr, sůl, skořici a vejce. Nahřej dalších 200 ml mléka, vlij jej do mísy k surovinám a začni pomalu míchat. Přidej vzešlý kvásek a vypracuj hladké těsto. To přikryj čistou utěrkou a nech 30 minut v teple kynout.
- Poté nahřej lívanečníky nebo nízkou pánvičku, vymaž je troškou oleje a osmahni lívance z obou stran dozlatova. Vyšlehej tvaroh s vanilkovými cukry a kůrou z limetky. Nektarinky nakrájej na menší kostičky a promíchej je s cukrem a skořicí. Hotové lívance podávej s tvarohem, ozdob je nektarinkami a zalij šťávou z nektarinek.