Recept na kynuté lívance s tvarohem a ovocem

Recept na kynuté lívance s tvarohem a ovocem

Už jste se někdy pustili do kynutých lívanců? Já se jim dlouho bránila, ačkoliv kynuté těsto a všeobecně droždí miluju. Byla to výzva a překvapilo mě, jak je to snadné!

Oproti nekynutým lívancům (tedy těm, do kterých se přidává kypřící prášek), není v čase přípravy zas tak moc velký rozdíl. S těstem s kypřícím práškem se mnohem lépe pracuje, když ho (stejně jako palačinky) necháte půl hodiny odpočinout v chladu. U kynutého je to 30 minut „pod dekou“. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl? Podle mě jsou kynuté lívance mnohem nadýchanější. Je to zpestření, jednou za čas se vrhnout na kvásek. Jo, a lehce z nich cítíte droždí. A pak už mě nic nenapadá. Prostě si je pojďte udělat, třeba k víkendové prázdninové snídani…

Kynuté lívance s tvarohem

4 porce

příprava: 60 minut

Co na kynuté lívance?

350 ml plnotučného mléka

20 g čerstvého droždí (½  kostky)

2 lžíce třtinového cukru

200 g hladké mouky

špetka soli

1 lžička mleté skořice

1 vejce

olej na potření lívanečníku

Co na dokončení?

2 plnotučné tvarohy ve vaničce (500 g celkem)

2 bio vanilkové cukry

kůra z limetky

4 nektarinky

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička mleté skořice

Jak na to?

  1. Odměř si 150 ml mléka, nahřej jej, rozdrob do něj droždí, přidej 1 lžičku cukru a 1 lžičku odvážené mouky. Nech v teple vzejít kvásek, potrvá to asi 5 minut, než se na povrchu vytvoří takové bublinky.
  2. Mezitím přesej do mísy od robota mouku, přidej zbývající cukr, sůl, skořici a vejce. Nahřej dalších 200 ml mléka, vlij jej do mísy k surovinám a začni pomalu míchat, pomocí nástavce ve tvaru “K”. Přidej vzešlý kvásek a vypracuj hladké těsto. To přikryj čistou utěrkou a nech 30 minut v teple kynout.
  3. Poté nahřej lívanečník nebo nízkou pánvičku, vymaž troškou oleje a osmahni lívance z obou stran dozlatova. Vyšlehej tvaroh s vanilkovými cukry a kůrou z limetky. Nektarinky nakrájej na menší kostičky a promíchej je s cukrem a skořicí. Hotové lívance podávej s tvarohem. Ozdob je nektarinkami a zalij šťávou, kterou pustí.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *