Linecký koláč s makovou náplní a švestkami

Linecký koláč s makovou náplní a švestkami

Že z lineckého těsta pečete jen vánoční cukroví? Zkuste ho použít jako základní těsto na koláč. Stačí přidat náplň, dle vaší chuti, ovoce a zkuste jej zasypat drobenkou.

Ten náš je ale mnohem jednodušší. Těsto se dělá snadno a rychle, je hladké a po upečení se nijak zvlášť nedrobí. Protože (a to už tu všichni vědí) milujeme tvaroh a mák, pak volba na náplň byla jasná. Ale můžete použít čistě jen tvarohovou. A navrch jsme dali švestky, skvělé ale budou v létě i meruňky. Nakonec, nebojte se přidat i drobenku a dát do ní trošku nasekaných vlašských ořechů! A když si uděláte lineckého těsta víc, upečte si z něj s dětmi sušenky!

Linecký koláč se švestkami

Forma o průměru 24 cm

Příprava: 1 hodina a 20 minut + minimálně 1 hodina chlazení těsta 

Co na těsto na koláč?

100 g změklého másla

2 lžíce moučkového cukru

1 BIO vanilkový cukr

kůra z BIO citronu

1 šťastné vejce

200 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu

špetka soli

máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Co na náplň?

250 g plnotučného měkkého tvarohu

150 g bílého jogurtu

3 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

4 lžíce mletého máku (bez cukru)

švestky (nám to vyšlo na 7 švestek)

Jak na to?

  1. Máslo vyndej z ledničky včas, aby změklo. Přendej ho do mísy od robota, přidej cukry a kůru z citronu a pomocí „K“ metly od robota propracuj v krém. Poté přidej vejce a postupně zapracuj mouku s práškem do pečiva a špetkou solí. Těsto ještě rukama propracuj do koule. 
  2. Formu na koláč vymaž máslem a vysyp moukou. Těsto vyválej do kruhu  tak, aby bylo o trošku větší než samotná forma. Opatrně ho tam přendej a okraje prsty upěchuj. Vlož do ledničky a nech ho tam minimálně hodinu odpočinout.
  3. Troubu předehřej na 170°C (horkovzdušnou na 160°C). V míse utři tvaroh s jogurtem a cukry, přidej mák a zlehka promíchej. Švestky rozpul a vypeckuj. Náplň dej na těsto ve formě a navrch rozděl půlky švestek slupkou dolů. Peč lehce dozlatova, asi 55 až 60 minut. Poté nech na mřížce vychladnout a teprve pak krájej a podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *