Linecký koláč s makovou náplní a švestkami

Linecký koláč s makovou náplní a švestkami

Že z lineckého těsta pečete jen vánoční cukroví? Zkuste ho použít jako základní těsto na koláč. Stačí přidat náplň dle vaší chuti a ovoce.

Tenhle náš je děsně jednoduchý. Těsto se dělá snadno a rychle, je hladké a po upečení se nijak zvlášť nedrobí. Protože (a to už tu všichni vědí) milujeme tvaroh a mák, pak volba na náplň byla jasná. Ale můžete použít čistě jen tvarohovou. A navrch jsme dali švestky, v létě ale budou skvělé i meruňky. Nakonec se nebojte přidat i drobenku a dát do ní trošku nasekaných vlašských ořechů! A když si uděláte lineckého těsta víc, upečte si z něj s dětmi sušenky!

Linecký koláč se švestkami

Forma o průměru 24 cm

Příprava: 1 hodina a 20 minut + minimálně 1 hodina chlazení těsta 

Co na těsto na koláč?

100 g změklého másla

2 lžíce moučkového cukru

1 BIO vanilkový cukr

kůra z BIO citronu

1 šťastné vejce

200 g hladké mouky

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátu

špetka soli

máslo + polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Co na náplň?

250 g plnotučného měkkého tvarohu (ve vaničce)

150 g bílého jogurtu

3 lžíce třtinového cukru

1 BIO vanilkový cukr

4 lžíce mletého máku (bez cukru)

švestky (nám to vyšlo na 7 švestek)

Jak na to?

  1. Máslo vyndej z ledničky včas, aby změklo. Přendej ho do mísy od robota, přidej cukry a kůru z citronu a pomocí „K“ nástavce od robota propracuj v krém. Poté přidej vejce a postupně zapracuj mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Těsto ještě rukama propracuj do koule. 
  2. Formu na koláč vymaž máslem a vysyp moukou. Těsto vyválej do kruhu  tak, aby bylo o trošku větší než samotná forma. Opatrně těsto přendej do formy a okraje prsty upěchuj ke stěnám formy. Vlož do ledničky a nech minimálně hodinu odpočinout.
  3. Troubu předehřej na 170°C (horkovzdušnou na 160°C). V míse utři tvaroh s jogurtem a cukry, přidej mák a zlehka promíchej. Švestky rozpul a vypeckuj. Náplň dej na těsto ve formě a navrch rozděl půlky švestek slupkou dolů. Peč lehce dozlatova, asi 55 až 60 minut. Poté nech na mřížce vychladnout a teprve pak krájej a podávej.
4 Comments
  1. Dobrý den, strašně se mi líbí, že u každého receptu máte napsanou i velikost použité formy. 🙂 Chtěla bych se zeptat, jakou konkrétní značku formy máte? Doufám, že jednou mé koláče budou vypadat stejně krásně, jako ty vaše. Mockrát děkuji! 🙂

    1. Dobrý den, děkujeme za milá slova:-). Formu na pečení koupíte v Ikea, klasická bílá nebo ji má i Tescoma.

  2. Dobrý den, poslední dobou jsem si velmi oblíbila čas blog. Recepty, co jsem vyzkoušela byli všechny skvělé! Zkusila bych tento koláč, ale švestky jsou zatím hudbou budoucnosti, můžete doporučit jiné ovoce? Případně lze použít mražené ovoce? Nechat předtím rozmrazit?
    Děkuji a moc díky za Vaši práci

    1. Zdravíme a děkujeme, určitě lze použít i mražené švestky, když je dopředu necháte povolit a okapat. S pozdravem Slepičárna blog

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *