Zahřejte se pečeným kolenem s chilli medem

Zahřejte se pečeným kolenem s chilli medem

Patříte mezi ty, co si jednou za čas dají vepřové koleno? A dáváte přednost pálivější chuti chilli papriček? Pak by se vám tento recept mohl hodit.

O chilli medu jsme přemýšleli dlouho, hodí se nám v kuchyni do různých receptů. Tam, kde se mísí sladko-pálivá chuť. Skvělý je například v chilli con carne, můžete ho použít i do BBQ křidýlek nebo na žebra. Připravíte ho snadno a v ledničce vám chilli med vydrží dlouho. Jen se nesmíte bát té barvy a že se lehce místy razí. Je to v pořádku, med to v chladu dělá. Jakmile bude v pokojové teplotě zase krásně povolí. 

Pečené koleno s chilli medem

4 porce

Příprava: 2 hodiny + 1 hodina na vývar + uložení kolena ve vývaru přes noc

Co na koleno?

2 mrkve

¼ celeru

2 petržele

1 vrchovatá lžíce soli

5 kuliček pepře

2 bobkové listy

4 kuličky nového koření

svazek petrželky i se stonky

4 menší vepřová kolena

2 cibule

500 ml piva (ležák nebo černé)

chleba na podávání

Co na chilli med?

900 g medu (1 sklenice o objemu 1 kg)

150 g papriček habanero (nebo jalapeño)

Jak na to?

  1. Připrav si zeleninový vývar. Do velkého hrnce nalij vodu, dej do ní očištěnou zeleninu, buď celé kusy nebo to rozpul. Přidej sůl, kuličky pepře, bobkový list, nové koření a petrželku i se stonkem. Přiveď k varu, stáhni teplotu a při střední teplotě (nesmí bublat) nech „táhnout“ vývar asi hodinu. Poté dej stranou z plotny, nech vychladnout a  do vývaru nalož ideálně přes noc kolena. 
  2. Troubu předehřej na 160°C. Kolena vytáhni z vývaru. Přendej do pekáče, přidej oloupané a na větší měsíčky nakrájené cibule a zalij pivem. Peč hodinu přiklopené, poté polévej sem tam výpekem a ještě nech přiklopené dalších 30 minut. 
  3. Mezitím si připrav chilli med. Papričky najemno nasekej. Med zahřej v hrnci na 65°C, přelij ho do mísy od robota, přidej „kašičku“ z chilli papriček a metličkou míchej asi 5 minut, vše se musí propojit. Odděl si část na pomazání kolena (na každé koleno tak 1 lžíci) a zbývající si dej do uzavíratelné sklenice, zavařovačky a nech v ledničce na další použití.
  4. Jakmile se kolena pečou hodinu a půl hodiny, odklop je a peč odklopené dalších 30 minut. Na posledních 10 minut polij kolena chilli medem a nech je dozlatova zapéct. Pokud jsou kolena větší, počítej s dobou pečení 3 hodiny. Upečená kolena podávej s chlebem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *