Česká letní klasika: Plněné lusky s rajskou omáčkou a knedlíky

Česká letní klasika: Plněné lusky s rajskou omáčkou a knedlíky

Který tradiční český recept vám nejvíc připomíná léto a prázdniny? U nás je to maso na houbách, kulajda, buřtguláš nebo plněné lusky s masem a rýží. 

Plněné lusky jsou neskutečně vděčné. Zděláte rýži z předešlého dne. Mleté maso si necháte u řezníka namlít do zásoby (hodí se třeba na sekanou nebo karbanátky) a když uděláte dostatečné množství rajské omáčky, můžete si jí dát spolu s dětmi s kolínky. Pokud vám zbyde i vývar, použijte ho na kulajdu nebo bramboračku. A co s knedlíky navíc? Nakrájejte je na kostičky a orestujte si je s vajíčky!

Plněné papriky s rajskou omáčkou

4 porce

Příprava: 2 hodiny

Co na papriky?

200 g rýže uvařené (může být “ze zbytků”)

600 g mletého masa (mix hovězího s vepřovým v poměru ideálně 1 : 1)

sůl a pepř

8 bílých (slovenských) paprik

olej nebo 1 lžíce vepřového sádla

50 g špeku

2 cibule

2 mrkve

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

pár snítek tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)

1 malý citron nebo ½ většího

3 kousky másla (cca po 20 g)

1 l domácího vývaru na podlévání (kuřecí, hovězí)

300 g rajčatového protlaku

400 ml smetany (ideálně 33%)

cukr na dochucení

šťáva z citronu na dochucení

Co na knedlíky?

4 rohlíky

500 g polohrubé mouky

sůl

½ prášku do pečiva

500 ml vody

Jak na to?

  1. Uvař si rýži nebo použij uvařenou rýži, co ti zbyla v ledničce. Smíchej mleté maso se solí, pepřem a vychladlou rýží. Paprikám odkroj “čepičky”, uvnitř je vyčisti, zkontroluj si, jestli nepálí (stačí si trošku ukrojit) a naplň je masitou směsí s rýží. “Čepičky” si nech, dodají jídlu při pečení ještě větší chuť. Předehřej troubu na 180°C.
  2. Na kostičky nakrájej špek. Oloupej cibuli, nakrájej ji na nadrobno. Očisti mrkve a nakrájej je na kolečka. Na pánvi na oleji orestuj špek spolu s cibulí, přidej mrkev a zarestuj. Přendej do pekáčku. Navrch dej naplněné papriky spolu s “čepičkami”, přidej bobkový listy, nové koření, kuličky pepře, čerstvý tymián a na plátky nakrájený malý citron (nebo ½ většího citronu). Nakonec přidej máslo.
  3. Přiklop pekáček a dej do trouby péct, peč asi 60 minut. Průběžně podlévej vývarem. Na posledních 20 minut můžeš odklopit, ať lusky krásně zezlátnou. 
  4. Mezitím si připrav knedlíky. Nakrájej rohlíky na kostičky, přendej je do větší mísy. Smíchej je s moukou, solí, práškem do pečiva a zalij vodou. Důkladně promíchej a vytvaruj 2 šišky. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu a knedlíky vař nejprve z jedné strany 14 minut, poté je vařečkou otoč a vař dalších 14 minut. Nakrájej.
  5. Upečené lusky si přendej na talíř. Z pekáčku vyndej koření a citrony, sceď to, výpek si dej stranou. Na pánvi orestuj scezenou zeleninu se špekem spolu s protlakem. Podlij vývarem a dohladka rozmixuj. Přelij do hrnce, přidej zbytek vývaru dle potřeby (aby t nebylo moc husté) a smetanu. Krátce povař. Nakonec omáčku dochuť  solí, pepřem, cukrem a šťávou z citronu. Podávej s plněnými lusky a knedlíkem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *