Česká letní klasika: Plněné lusky s rajskou omáčkou a knedlíky

Česká letní klasika: Plněné lusky s rajskou omáčkou a knedlíky

Který tradiční český recept vám nejvíc připomíná léto a prázdniny? U nás je to maso na houbách, kulajda, buřtguláš nebo plněné lusky masem a rýží. 

Plněné lusky jsou neskutečně vděčné. Spotřebujete rýži z předešlého dne. Mleté maso si necháte u řezníka namlít do zásoby (hodí se třeba na sekanou nebo karbanátky) a když uděláte dostatečné množství rajské omáčky, můžete si ji dát spolu s dětmi s kolínky. Pokud vám zbyde i vývar, použijte ho na kulajdu nebo bramboračku. A co s knedlíky navíc? Nakrájejte je na kostičky a orestujte si je s vajíčky!

Plněné papriky s rajskou omáčkou

4 porce

příprava: 2 hodiny

Co na papriky?

200 g rýže uvařené (může být “ze zbytků”)

600 g mletého masa (mix hovězího s vepřovým v poměru ideálně 1 : 1)

sůl a pepř

8 bílých (slovenských) paprik

olej nebo 1 lžíce vepřového sádla

50 g špeku

2 cibule

2 mrkve

2 bobkové listy

3 kuličky nového koření

5 kuliček pepře

pár snítek tymiánu (nebo 1 lžíce sušeného)

1 malý citron nebo ½ většího

3 kousky másla (cca po 20 g)

1 l domácího vývaru na podlévání (kuřecí, hovězí)

300 g rajčatového protlaku

400 ml smetany ke šlehání (33%)

cukr na dochucení

šťáva z citronu na dochucení

Co na knedlíky?

4 rohlíky

500 g polohrubé mouky

sůl

½ prášku do pečiva

500 ml vody

Jak na to?

  1. Uvař si rýži nebo použij uvařenou, co ti zbyla v ledničce. Smíchej mleté maso se solí, pepřem a vychladlou rýží. Paprikám odkroj “čepičky” a uvnitř je vyčisti. Pak si zkontroluj, jestli nepálí (stačí si trošku ukrojit) a naplň je masitou směsí s rýží. “Čepičky” si nech, dodají jídlu při pečení ještě větší chuť. Předehřej troubu na 180°C.
  2. Vezmi špek a nakrájej ho na kostičky. Oloupej cibuli, nakrájej ji na nadrobno. Očisti mrkve a nakrájej je na kolečka. Na pánvi na oleji orestuj špek spolu s cibulí, přidej mrkev a zarestuj. Přendej do pekáčku. Navrch dej naplněné papriky spolu s “čepičkami”, přidej bobkové listy, nové koření, kuličky pepře, čerstvý tymián a na plátky nakrájený malý citron (nebo ½ většího citronu). Nakonec přidej máslo.
  3. Přiklop pekáček a peč v troubě asi 60 minut. Průběžně podlévej vývarem. Na posledních 20 minut můžeš odklopit, lusky pak krásně zezlátnou. 
  4. Mezitím si připrav knedlíky. Nakrájej rohlíky na kostičky a přendej je do větší mísy. Smíchej je s moukou, solí, práškem do pečiva a zalij vodou. Důkladně promíchej a vytvaruj 2 šišky. Ve velkém hrnci přiveď vodu k varu a knedlíky vař nejprve z jedné strany 14 minut, poté je vařečkou otoč a vař dalších 14 minut. Nakrájej.
  5. Upečené lusky si přendej na talíř. Z pekáčku vyndej koření a citrony, sceď a výpek si dej stranou. Na pánvi orestuj scezenou zeleninu se špekem spolu s protlakem. Podlij vývarem a dohladka rozmixuj. Přelij do hrnce, přidej zbytek vývaru dle potřeby (aby omáčka nebyla moc hustá), výpek a smetanu. Krátce povař. Nakonec omáčku dochuť  solí, pepřem, cukrem a šťávou z citronu. Podávej s plněnými lusky a knedlíkem. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *