Snažíte se do jídelníčku zařadit luštěniny? Krémové polévky jsou k tomu ideální. Ať už se rozhodnete pro hráškovou, čočkovou nebo třeba hrachovou, neuděláte chybu.
Krémové polévky jsou navíc vděčné. Nasytí, takže se hodí i jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři. Jsou levné! Můžete v nich zužitkovat zbytky „co dům dá“. Dochutit si je podle vlastní potřeby a improvizovat se servisem. Podávat je můžete s orestovanými semínky, nebojte se použít kvalitní olej, ten polévku také dochutí, a čerstvé bylinky. Z „obyčejné“ české krémovky se může stát fine dining polévka.
Hrachová polévka
4 porce
Příprava: 1,5 hodiny + namočení hrachu
Co na polévku?
500 g sušeného hrachu
50 g špeku
2 menší cibule
2 stroužky česneku
1,5 l domácího vývaru (kuřecí, hovězí…)
2 lžíce hladké mouky
4 kuličky nového koření
6 kuliček pepře
3 bobkové listy
sůl a pepř
špetka muškátového oříšku
150 ml smetany 33 % (dle chuti)
2 hrsti slunečnicových semínek (máme od Zdraveorechy.cz)
extra panenský olivový olej na zakapání (používáme od Olivum.cz)
tymián a oregano na ozdobu
Jak na to?
- Hrách přes noc namoč do studené vody, minimálně však na 4 hodiny do vlažné vody. Špek nakrájej na kostičky, přendej do hrnce a orestuj, vypustí tuk. Nakrájej cibuli a přidej ji do hrnce ke špeku, orestuj. Přidej nasekaný česnek a krátce orestuj.
- Vmíchej mouku a osmahni ve světlou jíšku. Zalij studeným vývarem, rozmíchej jíšku ve vývaru a přiveď k varu. Přidej propláchnutý hrách, nové koření, pepř a bobkový list. Osol. Vař do změknutí hrachu, asi hodinu. Podle potřeby přidej během vaření vývar nebo vodu.
- Jakmile hrách v polévce změkne, vyndej bobkový list a nové koření a polévku rozmixuj. Dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem. Jakmile je polévka dochucená, přidej smetanu, krátce prohřej (neměla by se vařit) a ještě dle potřeby rozmixuj.
- Na pánvi na sucho orestuj slunečnicová semínka. Polévku rozděl do talířů, zakapej olivovým olejem, ozdob slunečnicovými semínky a čerstvými bylinkami, např. tymiánem a oreganem. Podávej.