Krémová hrachová polévka jako od babičky

Krémová hrachová polévka jako od babičky

Snažíte se do jídelníčku zařadit luštěniny? Krémové polévky jsou k tomu ideální. Ať už se rozhodnete pro hráškovou, čočkovou nebo třeba hrachovou, neuděláte chybu.

Krémové polévky jsou navíc vděčné. Nasytí, takže se hodí i jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři. A jsou levné! Můžete v nich zužitkovat zbytky „co dům dá“, dochutit si je podle vlastní potřeby a improvizovat se servírováním. Podávat je můžete s orestovanými semínky (nebojte se použít kvalitní olej, ten polévku také dochutí) a čerstvé bylinky. Z „obyčejné“ české krémovky se může stát fine dining polévka.

Hrachová polévka

4 porce

příprava: 1,5 hodiny + namočení hrachu

Co na polévku?

500 g sušeného hrachu

50 g špeku 

2 menší cibule

2 stroužky česneku

1,5 l domácího vývaru (kuřecí, hovězí…)

2 lžíce hladké mouky

4 kuličky nového koření

6 kuliček pepře

3 bobkové listy

sůl a pepř

špetka muškátového oříšku

150 ml smetany ke šlehání (33 %)

2 hrsti slunečnicových semínek (máme od Zdraveorechy.cz)

extra panenský olivový olej na zakapání

tymián a oregano na ozdobu

Jak na to?

  1. Hrách přes noc namoč do studené vody. Když zapomeneš, tak ho namoč do vlažné vody, ale minimálně na 4 hodiny.
  2. Špek nakrájej na kostičky, přendej do hrnce a orestuj, vypustí tuk. Nakrájej cibuli a přidej ji do hrnce ke špeku, orestuj. Přidej nasekaný česnek a krátce orestuj. 
  3. Vmíchej mouku a osmahni ve světlou jíšku. Zalij studeným vývarem, rozmíchej jíšku ve vývaru a přiveď k varu. Přidej propláchnutý hrách, nové koření, pepř a bobkový list. Osol. Vař do změknutí hrachu, asi hodinu. Podle potřeby přidej během vaření vývar nebo vodu. 
  4. Jakmile hrách v polévce změkne, vyndej bobkový list a nové koření a polévku rozmixuj. Dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem. Jakmile je polévka dochucená, přidej smetanu, krátce prohřej (neměla by se vařit) a ještě dle potřeby rozmixuj. 
  5. Na pánvi na sucho orestuj slunečnicová semínka. Polévku rozděl do talířů, zakapej olivovým olejem, ozdob slunečnicovými semínky a čerstvými bylinkami, např. tymiánem a oreganem. Podávej. 
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *