Krémová hrachová polévka jako od babičky

Krémová hrachová polévka jako od babičky

Snažíte se do jídelníčku zařadit luštěniny? Krémové polévky jsou k tomu ideální. Ať už se rozhodnete pro hráškovou, čočkovou nebo třeba hrachovou, neuděláte chybu.

Krémové polévky jsou navíc vděčné. Nasytí, takže se hodí i jako hlavní jídlo k obědu nebo večeři. Jsou levné! Můžete v nich zužitkovat zbytky „co dům dá“. Dochutit si je podle vlastní potřeby a improvizovat se servisem. Podávat je můžete s orestovanými semínky, nebojte se použít kvalitní olej, ten polévku také dochutí, a čerstvé bylinky. Z „obyčejné“ české krémovky se může stát fine dining polévka.

Hrachová polévka

4 porce

Příprava: 1,5 hodiny + namočení hrachu

Co na polévku?

500 g sušeného hrachu

50 g špeku 

2 menší cibule

2 stroužky česneku

1,5 l domácího vývaru (kuřecí, hovězí…)

2 lžíce hladké mouky

4 kuličky nového koření

6 kuliček pepře

3 bobkové listy

sůl a pepř

špetka muškátového oříšku

150 ml smetany 33 % (dle chuti)

2 hrsti slunečnicových semínek (máme od Zdraveorechy.cz)

extra panenský olivový olej na zakapání (používáme od Olivum.cz)

tymián a oregano na ozdobu

Jak na to?

  1. Hrách přes noc namoč do studené vody, minimálně však na 4 hodiny do vlažné vody. Špek nakrájej na kostičky, přendej do hrnce a orestuj, vypustí tuk. Nakrájej cibuli a přidej ji do hrnce ke špeku, orestuj. Přidej nasekaný česnek a krátce orestuj. 
  2. Vmíchej mouku a osmahni ve světlou jíšku. Zalij studeným vývarem, rozmíchej jíšku ve vývaru a přiveď k varu. Přidej propláchnutý hrách, nové koření, pepř a bobkový list. Osol. Vař do změknutí hrachu, asi hodinu. Podle potřeby přidej během vaření vývar nebo vodu. 
  3. Jakmile hrách v polévce změkne, vyndej bobkový list a nové koření a polévku rozmixuj. Dochuť solí, pepřem a muškátovým oříškem. Jakmile je polévka dochucená, přidej smetanu, krátce prohřej (neměla by se vařit) a ještě dle potřeby rozmixuj. 
  4. Na pánvi na sucho orestuj slunečnicová semínka. Polévku rozděl do talířů, zakapej olivovým olejem, ozdob slunečnicovými semínky a čerstvými bylinkami, např. tymiánem a oreganem. Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *