Chcete jednoduchý recept na máslovou briošku? Máte ho mít!

Chcete jednoduchý recept na máslovou briošku? Máte ho mít!

Milujete sladké snídaňové pečivo? Ale bojíte se kynutého těsta? Nemusíte! Jediné, co na briošky potřebujete, je čas a pár ingrediencí. 

Brioška je vděčná. To si pamatujte. Nejen, že provoní kuchyň, zároveň je jako dělaná na dlouhé víkendové snídaně. V sobotu si ji po vytažení z trouby dáte s máslem a marmeládou a v neděli si ze zbytku osmahnete french toust. Stačí vyšlehat vejce se smetanou na šlehání 33%, vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Plátky briošek namočte ve směsi a osmažte je na pánvi na trošce másla z obou stran dozlatova. Nepodceňujte stolování. Já si na tohle focení objednala pár kousků ze Zalando Lounge. Miluju „máslo ve skle“ a svíčku na jídelním stole. A samozřejmě květiny.

Máslová brioška

Forma na pečení o velikosti 35 x 11 cm

Příprava: 1 hodina + cca 85 minut kynutí

Co na briošku?

100 ml plnotučného mléka

20 g čerstvého droždí 

60 g třtinového cukru (asi 3 lžíce)

500 g hladké mouky (Babiččina volba) + na podsypání

špetka soli

4 vejce o velikosti M

180 g studeného másla + na potření

máslo + marmeláda (s příběhem) na podávání

Jak na to?

  1. Ohřej mléko, mělo by být vlažné (ne horké!). Vmíchej do mléka 1 lžíci cukru, rozdrob droždí a zasyp 2 lžícemi z odvážené mouky. Nech v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  2. Mezitím prosej mouku do mísy od robotu. Přidej zbytek cukru, sůl, vejce, kostičky másla a vzešlý kvásek. Pomocí hnětacího nástavce při nižší až střední rychlosti vypracuj těsto. Musí se odlepit od mísy, to může trvat i 30 minut. Nikam nespěchej. Těsto zeshora zlehka posyp moukou, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. 
  3. Formu na pečení vymaž máslem a vysyp moukou. Vykynuté těsto propracuj na pomoučněné pracovní ploše. Rozděl na 8 stejně velkých dílů a ty ještě propracuj do bochánků. Vyskládej je k sobě (2 vedle sebe u podélné formy), přikryj utěrkou a ještě nech v teple kynout 30 minut.
  4. Mezitím rozehřej troubu na 160°C. Trošku másla rozpusť (opět nesmí být horké!). Nakynuté bochánky zeshora potři máslem, nešetři. Vlož do trouby a peč dozlatova, asi 30 minut. Formu dávám na plech, když těsto hodně vykyne, mohou některé bochánky přepadnout přes formu. V průběhu pečení ještě můžeš jednou briošky pomazat máslem. Ještě teplé briošky podávej s máslem a marmeládou. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *