Chcete jednoduchý recept na máslovou briošku? Máte ho mít!

Chcete jednoduchý recept na máslovou briošku? Máte ho mít!

Milujete sladké snídaňové pečivo? A bojíte se kynutého těsta? Nemusíte! Jediné, co na briošky potřebujete, je čas a pár ingrediencí. 

Brioška je vděčná. To si pamatujte. Nejen že provoní kuchyň, zároveň je jako dělaná na dlouhé víkendové snídaně. V sobotu si ji po vytažení z trouby dáte s máslem a marmeládou a v neděli si ze zbytku osmahnete french toust. Stačí vyšlehat vejce se smetanou ke šlehání 33%, vanilkovým cukrem a mletou skořicí. Plátky briošek namočte ve směsi a osmažte je na pánvi na trošce másla z obou stran dozlatova. A užijte si stolování. Já si na tohle focení objednala pár kousků ze Zalando Lounge. Miluju „máslo ve skle“ a svíčku na jídelním stole. A samozřejmě květiny.

Máslová brioška

Forma na pečení o velikosti 35 x 11 cm

Příprava: 1 hodina + cca 85 minut kynutí

Co na briošku?

100 ml plnotučného mléka

20 g čerstvého droždí 

60 g třtinového cukru (asi 3 lžíce)

500 g hladké mouky (Babiččina volba) + na podsypání

špetka soli

4 vejce o velikosti M

180 g studeného másla + na potření

máslo + marmeláda (s příběhem) na podávání

Jak na to?

  1. Ohřej mléko, mělo by být vlažné (ne horké!). Do mléka vmíchej 1 lžíci cukru, rozdrob droždí a zasyp 2 lžícemi z odvážené mouky. Nech v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  2. Mezitím prosej mouku do mísy od robotu. Přidej zbytek cukru, sůl, vejce, kostičky másla a vzešlý kvásek. Pomocí hnětacího nástavce (to je ten ve tvaru háku) při nižší až střední rychlosti vypracuj těsto. Musí se odlepit od mísy, to může trvat i 30 minut. Nikam nespěchej. Těsto shora zlehka posyp moukou, přikryj čistou utěrkou a nech v teple kynout 45 minut. 
  3. Formu na pečení vymaž máslem a vysyp moukou. Vykynuté těsto propracuj na pomoučněné pracovní ploše. Rozděl na 8 stejně velkých dílů a ty ještě propracuj do bochánků. Ty pak do formy vyskládej k sobě (2 vedle sebe u podélné formy), přikryj utěrkou a ještě nech v teple kynout 30 minut.
  4. Mezitím rozehřej troubu na 160°C. Trošku másla rozpusť (opět nesmí být horké!). Nakynuté bochánky potři máslem, nešetři. Vlož do trouby a peč dozlatova, asi 30 minut. Formu dávám na plech – když těsto hodně vykyne, mohou totiž bochánky přepadnout přes formu. V průběhu pečení můžeš jednou briošky znovu pomazat máslem. Ještě teplé briošky podávej s máslem a marmeládou. 
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *