Vyžadují vaše děti kuřecí řízek? A navíc z prsou? Pak pro vás máme tip – marinujte si maso česnekem a hořčicí. Bude křehčí a šťavnatější.
Řízek o víkendu musí být! Aspoň jednou za čas. Nejlepší je telecí nebo z krkovice, ale i kuřecí může být dobrou alternativou. A co k němu? Rozhodně brambory, bramborovou kaši nebo třeba pečené brambory. Domácí tatarku, kyselé okurky nebo okurkový salát.
Kuřecí řízek s pečenými bramborami
4 porce
příprava: 90 minut
Co na řízek?
4 kuřecí prsa
sůl a pepř
1 lžička sušeného česneku
1 lžíce plnotučné hořčice
hladká mouka na trojobal
4 vejce + troška soli a mléka na trojobal
domácí strouhanka na trojobal
olej na smažení
citron na zakapání
Co na pečené brambory?
800 g brambor
1 lžička uzené papriky
1 lžička drceného kmínu
sůl a pepř
olivový olej
domácí tatarka na podávání
Jak na to?
- Kuřecí prsa podélně rozkroj na menší, a hlavně tenčí díly. Naklepej je opatrně, nepotrhej. Osol, opepři, přidej sušený česnek a lehce vmáčkni do masa. Poté potři hořčicí. Zabal do potravinářské fólie a dej do ledničky (ideálně na pár hodin, minimálně na hodinu) odpočinout.
- Mezitím předehřej troubu na 185°C. Brambory omyj a nakrájej na měsíčky, přendej do pekáče, posyp paprikou, kmínem, osol, opepři, zakapej olivovým olejem a peč dozlatova asi 25 minut. Brambory musí být uvnitř upečené.
- Kuřecí prsa obal v trojobalu. Nejdříve v hladké mouce, poté v rozšlehaných vejcích s troškou soli a mléka, a nakonec ve strouhance. Rozpal dostatečné množství oleje v pánvi (pokud nemáš friťák). Pak trošku stáhni teplotu a smaž z obou stran řízky dozlatova.
- Řízky podávej s upečenými bramborami a domácí tatarkou. Řízky můžeš zakapat troškou šťávy z citronu.