Recept na krémovou houbovou polévku ze žampionů

Recept na krémovou houbovou polévku ze žampionů

S podzimem a zimou přichází chuť na krémové polévky. Dýňová, mrkvová, z pečených paprik nebo celeru, ale ta z žampionů je výborná! A zasytí.

Mezi naše oblíbené polévky patří ty s houbami. Kulajda, bramboračka a v neposlední řadě krém. Do základu vždy použijeme kořenovou zeleninu a doma tažený vývar. Slepičí je ideální, ale ten pečený z kuřete také nemá chybu. A pokud sušíte houby do zásoby, pak si z nich můžete nadrtit v hmoždíři i houbové koření – v podobě prášku. Ten se pak hodí, když vaříte nebo pečete jídlo se žampiony. Dodá to tu správnou houbovou chuť.

Žampionový krém

4 porce

Příprava: 45 minut

Co na polévku?

1 velká cibule

1 mrkev

1 petržel

¼ celeru

400 g žampionů + 4 žampiony na ozdobu

250 ml smetany ke šlehání (33%)

1 l domácího kuřecího vývaru

50 g másla

1 lžička drceného kmínu

1 lžíce sušeného oregana + čerstvé lístky na ozdobu 

sůl a pepř

olivový olej

Jak na to?

  1. Cibuli a kořenovou zeleninu oloupej a nadrobno nakrájej. Žampiony nakrájej na menší kousky (pár si jich nech na ozdobu – ty nakrájej na plátky). V hrnci rozehřej máslo a orestuj cibulku (pozor, nepřipal ji!). Přidej zeleninu a drcený kmín, orestuj do zlatova. 
  2. Poté vmíchej nakrájené žampiony, restuj, dokud není zelenina „na skus“. Dle potřeby podlévej vývarem. Poté dolij zbytek vývaru, přidej oregano a vař 10 minut. Rozmixuj tyčovým mixérem, vmíchej smetanu a ještě krátce povař, aby se chutě spojily. Dochuť solí a pepřem (pokud máš, můžeš přidat i prášek ze sušených hub). 
  3. Na pánev si nalij trošku olivového oleje. Plátky žampionů na něm opeč dozlatova. Ozdob jimi polévku. A přidej lístky čerstvého oregana, pokud máš. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *