Zbyli ti halušky nebo strapačky? Podávej je na sladko s mákem, cukrem a máslem!

Zbyli ti halušky nebo strapačky? Podávej je na sladko s mákem, cukrem a máslem!

Nevím jak vy, ale u nás, když se vaří halušky (nebo strapačky), pak nám vždycky zbudou. Zamrazíme si je do zásoby. A když na ně opět přijde řada, uděláme si je naslano s uzeným a se zelím nebo s brynzou (recepty najdeš tady).

Ale občas dostaneme chuť i na sladkou verzi – s mákem!

Jak na to? Je to snadné! Na pánvi na másle orestuj halušky (strapačky). Přendej je na talíře. Zasyp mletým mákem, moučkovým cukrem a přelij rozpuštěným máslem.

Základní recept na halušky

700 g brambor (ideálně varný typu C)

200 g hladké mouky

1 lžička soli

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a najemno nastrouhej. Vyždímej přebytečnou vodu, osol a přidej polovinu mouky. Vypracuj těsto (podle potřeby přidávej mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase ne příliš tekuté – asi jako na noky).
  2. Hotové těsto můžeš ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceď přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, halušky se nebudou k sobě tolik lepit.
  3. Vař, dokud halušky nevyplavou na hladinu, asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vař 30 vteřin. Slij a pokud je hned nepodáváš, přelij je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slij a připrav z nich jídlo (můžeš je takto i zamrazit).

Základní recept strapačky

700 g brambor (ideálně varný typu C)

1 lžička soli

4 vejce

200 g polohrubé mouky

Jak na to?

  1. Brambory oloupej a najemno nastrouhej. Vyždímej přebytečnou vodu, osol, přidej vejce a polovinu mouky. Vypracuj těsto (podle potřeby přidávej mouku tak, aby těsto nebylo příliš tuhé a zase nepříliš tekuté – asi jako na noky).
  1. Hotové těsto můžeš ještě krátce promixovat tyčovým mixérem, aby bylo jemnější. Těsto proceď přes haluškové síto (prodává se v domácích potřebách) do vroucí vody s troškou oleje, strapačky se nebudou k sobě tolik lepit.
  2. Vař, dokud nevyplavou na hladinu, asi 2 minuty (možná kratší dobu). Poté je ještě vař 30 vteřin. Slij a pokud je hned nepodáváš, přelij je co nejrychleji do hrnce se studenou vodou, aby se stopl var. Jakmile zchladnou, znovu je slij a připrav z nich jídlo (můžeš je takto i zamrazit).

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *