Jarní mrkvový koláč s krémem a mrkvičkami

Jarní mrkvový koláč s krémem a mrkvičkami

Pokud jste doteď hledali na netu recept na vláčný mrkvový koláč, už nemusíte! Víme, jak si ho doma upéct jednoduše a rychle. A přidáváme i tip na velikonoční zdobení …

Přidat recept na mrkvový koláč na blog jsme chtěli už dávno. Pak jsme na něj zapomněli. Což je velká škoda, protože je fakt dobrý. Sice hutný, ale díky krému i vláčný. A pokud není mrkev „váš šálek kávy“, pak kombinací s jablkem budete mile překvapeni.

Mrkvový koláč

pekáček o velikosti 20 x 35 cm

příprava: 60 minut + chlazení

Co na koláč?

300 g mrkve

1 jablko

1 lžička mleté skořice

špetka muškátového oříšku

4 vejce

200 g třtinového cukru

100 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový) + na vymazání formy

150 g bílého jogurtu

300 g polohrubé mouky + na vysypání formy

1 lžička kakaa holandského typu

1 prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů)

100 g nasekaných vlašských ořechů (máme ze Zdraveorechy.cz)

Co na polevu?

250 g mascarpone

220 ml smetany ke šlehání (33 %)

2 lžíce moučkového cukru

2 lžíce plnotučného tvarohu (ve vaničce) nebo dle potřeby

marcipán na mrkvičky na ozdobu

Jak na to?

  1. Horkovzdušnou troubu rozehřej na 160 °C. Mrkve očisti a nastrouhej najemno (já dělám mix, část mrkve nahrubo a část najemno). Jablko rozkroj na čtvrtiny a zbav jádřince. Najemno nastrouhej. V míse oboje smíchej se skořicí a muškátovým oříškem.
  2. Vejce s cukrem vyšlehej v robotu s balonovou metlou do hladkého krému. Poté postupně (při nižších otáčkách) přilévej olej. Šlehej. Pak postupně přidávej jogurt a opět vyšlehej. Do vyšlehané směsi začni zapracovávat mouku s práškem do pečiva, přidej kakao a nasekané ořechy. Na závěr zlehka zapracuj mrkve s jablkem (pokud pustí šťávu, vylej ji).
  3. Pekáček vymaž olejem a vysyp moukou. Těsto do něj rovnoměrně nalij. Peč dozlatova, 30 až 35 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na kuchyňské mřížce zcela vychladnout.
  4. Mezitím si připrav krém. Vyšlehej mascarpone se smetanou a cukrem. Já navíc přidávám trošku tvarohu – kvůli chuti. Než koláč vystydne, nech krém v chladu. Část marcipánu obarvi na oranžovo, část na zeleno a tvaruj malé mrkvičky. Nech je také v chladu odpočívat, dokud je nebudeš potřebovat na ozdobu.
  5. Vychladlý koláč potři krémem, nakrájej a ozdob mrkvičkami. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *