Upečte si domácí bulky na burger s halloumi

Upečte si domácí bulky na burger s halloumi

Máte raději klasický burger s masem (třeba i trhaným) nebo hledáte variantu (nejen) pro vegetariány? Zkuste kombinaci sweet chilli omáčky s grilovaným sýrem halloumi.

Je jasné, že domácí máslové bulky kupované většinou nenahradí. Takže pokud máte prostor a chuť, pusťte se do nich. Je to vlastně jednoduchý recept – jediné, co vám zabere čas, je kynutí. Když si to ale správně načasujete, můžete si během této doby připravit jiné dobroty na gril. Nebo dělat cokoliv, co vás baví. Léto je tu, tak si ho vychutnejte se vším všudy!

Domácí burger s halloumi

na 9 burgerů

příprava: + 120 minut kynutí

Co na bulky?

60 g másla

280 ml plnotučného mléka

500 g hladké mouky + na posypání pracovní plochy

2 lžíce cukru

1 lžička soli

20 g čerstvého droždí

2 vejce (pokojové teploty) + 1 vejce na potření

sezamová semínka na posypání

Co na burger?

1 velká červená cibule

4 větší rajčata

200 g sýru halloumi (1 balení)

olivový olej na gril

sweet chilli omáčka (recept na naši domácí najdete tady)

směs salátů

lístky máty

sezamová semínka

Jak na to?

  1. Připrav si bulky na burger. V rendlíku rozehřej při nižší teplotě máslo (nesmí se vařit), vlij do něj mléko a odstav. Promíchej. Do mísy od robota prosej mouku. Přidej cukru a sůl. Pomocí nástavce ve tvaru háku (budeš ho potřebovat po celou dobu) promíchej suché ingredience. Vejce vyklepni do misky a pomocí vidličky vyšlehej.
  2. Poté do mísy k mouce přidej rozdrobené droždí. Přidej vejce a máslo s mlékem. Zapni robota nejprve na nižší otáčky, aby se vše propojilo, pak postupně zvyšuj rychlost a míchej, dokud těsto nebude hladké a nebude se přichytávat k okrajům mísy. Bude to chvíli trvat. Těsto stáhni z háku, zlehka posyp troškou hladké mouky, přikryj čistou utěrkou a nech kynout 90 minut. Za tu dobu by mělo zdvojnásobit objem.
  3. Poté těsto rukou zmáčkni – vypustí vzduch. Přendej na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozděl (podle toho, jak velké chceš mít burgery). My jsme měli 9 bulek po 100 g. Přendej na plech, přikryj utěrkou a nech kynout ještě 30 minut.
  4. Troubu rozehřej (pečení seshora a zespoda) na 210°C. V misce rozšlehej vejce. Potři každou bulku vejcem a posyp sezamem. Peč dozlatova, asi 10 minut. Nech je na kuchyňské mřížce vychladnout.
  5. Oloupej cibuli a nakrájej ji na kolečka. Rajčata taky nakrájej na kolečka. Sýr halloumi nakrájej na širší plátky. Rozehřej gril (my použili grilovací pánev), potři olejem a ogriluj sýr z obou stran dozlatova. Bulky podélně rozkroj. Spodní část pomaž sweet chilli omáčkou, na ní dej plátek cibule, rajčete, směs salátů, halloumi, lístky máty, opět sweet chilli omáčku, trošku sezamu, list salátu a přiklop vrchní částí bulky. Opakuj s ostatními. Podávej.
2 Comments
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *