Pokud hledáte nějaký recept na party, piknik nebo jen tak pro chuť, sáhněte po šťavnatém a lehce pálivém burgeru. A nezapomeňte ho sníst někde venku, na stojáka!
Tento způsob street foodu si nechám líbit i na podzim. Kdy jindy taky zužitkovat levné zelí, mrkev a jablka do oblíbeného salátu coleslaw? Když k tomu přidáte trhané maso a trošku pálivé omáčky, je to něco, na co jen tak nezapomenete vy, ani vaše přizvané okolí. A nemusíte kvůli tomu ani jezdit do Států…
Burger s trhaným masem
4 porce
Příprava: 8 hodin pečení + 10 hodin na odležení masa
Co na trhané maso?
800 g vepřového masa vcelku (plec nebo ramínko)
2 lžíce sušené cibule
2 lžíce soli
2 lžíce třtinového cukru
1 lžička sladké papriky
1 lžička semínek koriandru
1 lžička sušeného česneku
1 lžička kmínu
½ lžičky kajenského pepře
½ lžičky pepře
Co na coleslaw?
½ menšího zelí
sůl
1 mrkev
½ jablka
200 g majonézy
100 ml bílého jogurtu
pepř
cukr a šťáva z citronu na dochucení
Co na chipotle dip
150 g majonézy
100 g bílého jogurtu
½ chipotle in adobo (asi 100 g)
2 lžíce brusinkového džemu nebo kompotu
2 lžíce kondenzovaného (slazeného) mléka
šťáva z citronu a třtinový cukr na dochucení
sůl a pepř
A bez čeho by nebyl burger burgerem?
4 bulky na burger (má je například Makro nebo Pekárna Kabát)
Jak na to?
- V hmoždíři nadrť směs koření, cibule, česneku a cukru. Suchou směs vpracuj do celého masa a promasíruj ho. Přendej do pekáče, uzavři potravinářskou fólií a nech v chladu na 10 hodin odpočinout.
- Až si maso odpočine, předehřej troubu na 120°C. Poté odeber vypuštěnou šťávu a dej si ji stranou, bude se ti hodit na finální podlévání. Maso přiklop a peč asi 8 hodin. Podle potřeby podlévej šťávou. Měkké maso natrhej v trošce šťávy vidličkami a nech ještě v troubě prohřát, asi na 10 minut.
- Připrav si coleslaw. Ze zelí odstraň košťál a nakrouhej ho na tenké nudličky. Přendej do mísy, zlehka prosol, promíchej, uzavři potravinářskou fólií a nech 40 minut v chladu odpočívat.
- Poté zelí vyždímej, přidej k němu nastrouhanou mrkev, jablko a vše promíchej. Vmíchej majonézu, jogurt, opepři a dochuť cukrem a šťávou z citronu.
- Nyní je na řadě chipotle dip. Smíchej majonézu s jogurtem, chipotle omáčkou a brusinkovým džemem nebo kompotem. Pokud nechceš mít v dipu kousky, omáčku rozmixuj. Nakonec zjemni kondenzovaným mlékem a dochuť šťávou z citronu, cukrem, osol a opepři.
- Bulky na burger rozkroj a ogriluj vnitřní strany. Potři je chipotle dipem. Pak vlož na spodní díl natrhané maso, na něj rozděl coleslaw a přiklop. Podávej.