Crostini nebo bruschetta? Obojí! S olivovou tapenádou

Crostini nebo bruschetta? Obojí! S olivovou tapenádou

Máte chuť na jednohubku v podobě topinky ze světlého pečiva? Pak možná oceníte recept na rychlou tapenádu z černých oliv, ančoviček a kaparů.

Poznáte rozdíl mezi crostini a bruschettou? Crostini v překladu (z italštiny) znamená opečené toasty, plátky nakrájené ze světlé bagety, které se podávají k jídlu. Jsou menší než bruschetta. Ta se připravuje jak ze světlého chleba, tak z bagety na grilu nebo grilovací pánvi. I když je povrch dokřupava ogrilovaný, bruschetta je uvnitř měkká. Podává se obložená jako náš chlebíček. 

Olivová tapenáda

1 malá zavařovací sklenice (4-8 porcí)

příprava: 10 minut

Co na tapenádu?

200 g černých oliv (nebo zelených dle chuti)

3 filety ančoviček (slité)

1 stroužek česneku (nebo 1 lžička sušeného česneku)

1 lžíce nakládaných kaparů (slité)

1 lžíce extra panenského olivového oleje

šťáva z ½ citronu

sůl a pepř na dochucení

světlé pečivo na servírování

oregano na ozdobu

Jak na to?

  1. Olivy spolu s ančovičkami, kapary a česnekem vlož do nádoby na mixování. Rozmixuj ponorným tyčovým mixérem. Přidej olivový olej a šťávu z citronu, promíchej a dochuť solí a pepřem.
  2. Tapenádu podávej na způsob bruschetty – na opečeném pečivu. Případně ji můžeš použít místo pesta k těstovinám. Hodí se i jako základ, když pečeš např. kuře na olivách a na citronu.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *