Vánoce s úsměvem: Linecké z jogurtového těsta

Vánoce s úsměvem: Linecké z jogurtového těsta

Už jste někdy pekli linecké cukroví z jogurtu a pudinkového prášku? Zkuste to letos jinak a vykouzlete dětem úsměv na rtech při vykrajování „smajlíků“.

Linecké patří spolu s perníčky a rohlíčky mezi první vánoční cukroví, které pečeme. Letos jsme se rozhodli, že v rámci spolupráce s @moraviamleko vyzkoušíme něco nového. Máslo v těstě je základ, ale co se stane, když přidáte bílý jogurt? Cukroví bude křehké! A zároveň vláčné. Díky pečicímu prášku trošku nabude, což vůbec nevadí. A čím slepovat? Marmeládou. Nebo, těsně před Vánoci zkuste i pudinkem…

Jogurtové linecké cukroví

asi 4 plechy

příprava: 1,5 hodiny + odležení těsta

Co na linecké?

200 g změklého másla (použili jsme máslo MORAVIA)

200 g moučkového cukru + na posypání

2 BIO vanilkové cukry (nebo 2 lžíce domácího)

2 vejce

100 g bílého jogurtu (Opočenský jogurt bílý od BOHEMILK)

1 vanilkový pudink (prášek)

100 g mandlové mouky

450 g hladké mouky + na podsypání

1 prášek do pečiva (bez fosfátů)

marmeláda na slepování (rybízová, třešňová, višňová…)

Jak na to?

  1. Do mísy od robota přendej změklé máslo, přidej cukry a pomocí nástavce „K“ utři do hladkého krému. Postupně vmíchej vejce, šlehej při středních otáčkách. Přidej jogurt, pudink, prášek do pečiva a pokračuj ve šlehání. Nakonec přidej (postupně) mouky a prášek do pečiva. Šlehej, dokud se nezačne těsto na stranách částečně oddělovat od kraje mísy.
  2. Rukama těsto ještě propracuj na pomoučněné ploše, rozděl na dvě části, zabal je do potravinářské fólie a nech v ledničce odpočinout alespoň 1 hodinu.
  3. Troubu předehřej na 200°C. Nejprve vyndej jednu část těsta a vyválej ji na pomoučněné ploše asi na 4 mm silný plát. Vykrajuj tvary – vždy jeden plný a druhý s otvorem uvnitř (jak na klasické linecké). Přendej na plech vyložený pečicím papírem, vždy trošku od sebe, ještě nabudou. Peč 12 minut, lehce dorůžova. Mezitím pokračuj s druhou částí těsta. Upečené linecké nech na kuchyňské mřížce vychladnout.
  4. Slepuj k sobě cukroví marmeládou, pak zlehka posyp moučkovým cukrem. Ulož do krabice na suché a chladné místo a nech do Vánoc rozležet. Zabere to 14–21 dní, ale už po týdnu bývají měkké.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *