Co s kompotovanými meruňkami? Upečte si koláč!

Co s kompotovanými meruňkami? Upečte si koláč!

Vyrostli jste na kompotech? Nebo si jen prostě rádi kupujete kompotované ovoce? A co sním, když vám zůstane ve špajzce? Upečte si koláč, co chutná jako piškot.

Stejně tak jako meruňky můžete použít i kompotované broskve. A když jsme u toho, co čím nahradit, pak ricottu můžete vyměnit za tvaroh. Ale teď vážně! Na tomto koláči, co fakt připomíná a chutná jako piškot, je super to, že zužitkujete i nálev z kompotu. Žádné máslo ani olej – ten jen na vymazání formy. 

Koláč s ricottou a meruňkami

forma o průměru 28 cm

příprava: 60 minut

Co na koláč?

2 vejce (zvlášť bílky a žloutky)

1 vanilkový cukr

½ hrnku třtinového cukru

1 plechovka meruněk ve sladkém nálevu (425 ml)

100 ml sladkého nálevu z meruněk

1 hrnek polohrubé mouky + na vymazání formy

½ prášku do pečiva

250 g ricotty (může být i tučný tvaroh) + 1 vanilkový cukr

+ olej na vymazání formy

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 170°C. Odděl žloutky od bílků, z bílků vyšlehej sníh. Žloutky dej do mísy od robota. Přidej vanilkový a třtinový cukr a pomocí balónové metly vyšlehej tužší krém. Slij kompotované meruňky přes síto do misky. Stranou si dej 100 ml z nálevu. Ten postupně přilévej ke krému, lehce se ti naředí. Pak postupně přidávej mouku, a nakonec prášek do pečivu. Zlehka stěrkou zapracuj do těsta vyšlehaný sníh.
  2. Formu na koláč vymaž olejem a vysyp moukou. Rovnoměrně rozděl do formy těsto. V misce pomocí lžíce promíchej ricottu (nebo tvaroh) s vanilkovým cukrem. Lžící udělej na těsto tolik dávek ricotty, kolik máš meruněk. Ty pak na ně polož vnitřní stranou meruněk nahoru. Peč dozlatova, asi 40 – 45 minut. A jak poznáš, že je koláč upečený? Když do něj zapíchneš špejli a ta po vytažení zůstane suchá. Koláč nech na mřížce vychladnout, teprve pak krájej a podávej.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *