Co s uvařenými velikonočními vejci? Marinujte je na 5 způsobů!

Co s uvařenými velikonočními vejci? Marinujte je na 5 způsobů!

Z natvrdo uvařených vajec nemusíte dělat jen pomazánku. Připravili jsme si pro vás pět tipů, jak je naložit. Většinu ingrediencí najdete ve své kuchyni. Ale hlavně, jak je využít v dalších receptech.

Takto marinovaná vajíčka mají hned několik výhod. Nemusíte je sníst hned, to zaprvé. Zadruhé dáte jim další možnost, jak se uplatnit v kuchyni. Díky této „konzervaci“ je můžete použít hned v 5 receptech. V salátu, v asijské misce s rýží, v ramen, přidejte je do indického kari nebo české koprovky.

Nakládaná vejce s řepou

1 zavařovací sklenice

příprava: 10 minut + chladnutí láku

Co na vejce?

3 vejce (uvařená natvrdo)

1 červená řepa

200 ml vody

100 ml jablečného octa

2 lžíce cukru

1 lžička soli

5 kuliček pepře

½ červené cibule

Jak na to?

  1. Vejce uvař natvrdo. Červenou řepu oloupej a nakrájej na plátky, to samé udělej s cibulí. Vodu s octem přiveď k varu a přidej koření, sůl a cukr, nakrájenou řepu a cibuli.
  2. Lák vař přibližně 5 minut, poté nech vychladnout. Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem s cibulí a řepou. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).

TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do salátu s červenou řepou.

Nakládaná vejce se sójovou omáčkou

1 zavařovací sklenice

příprava: 10 minut + chladnutí láku

Co na vejce?

3 vejce (uvařená natvrdo)

200 ml sójové omáčky

100 ml vody

4 lžičky cukru

1 lžička olivového oleje

1 lžička sušeného česneku

Jak na to?

  1. Vejce uvař natvrdo. Sójovou omáčku spolu s vodou přiveď k varu. Přidej zbylé ingredience. Vše na mírném plameni vař 5 minut, poté nech vychladnout.
  2. Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).

TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do asijské misky s rýží.  

Nakládaná vejce s černým čajem

1 zavařovací sklenice

příprava: 10 minut + chladnutí láku

Co na vejce?

3 vejce (uvařená natvrdo)

300 ml vody

1 sáček černého čaje

2 lžíce sójové omáčky

1 lžíce cukru

1 lžička soli

1 lžička koření 5 vůní (naší domácí směs najdeš tady)

kousek zázvoru

Jak na to?

  1. Vejce uvař natvrdo. Vodu přiveď k varu, odstav a louhuj čaj asi 5 minut. Pak přidej zbylé ingredience. Důkladně promíchej a nech vychladnout.
  2. Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).

TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do polévky ramen.  

Nakládaná vejce s kurkumou

1 zavařovací sklenice

příprava: 10 minut + chladnutí láku

Co na vejce?

3 vejce (uvařená natvrdo)

200 ml vody

75 ml jablečného octa

1 lžička soli

2 lžíce cukru

2 lžičky kurkumy

2 chilli papričky

Jak na to?

  1. Vejce uvař natvrdo. Vodu spolu s octem přiveď k varu, přidej sůl, cukr a kurkumu. Lák vař na mírném plameni 5 minut. Poté přidej chilli papričky a nech vychladnout.
  1. Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem i s papričkami. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).

TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do indického kari.

Nakládaná vejce s koprem

1 zavařovací sklenice

příprava: 10 minut + chladnutí láku

Co na vejce?

3 vejce (uvařená natvrdo)

200 ml vody

100 ml jablečného octa

4 kuliček nového koření

6 kuliček pepře

1 lžička soli

2 lžíce cukru

1 hrst nasekaného kopru

Jak na to?

  1. Vejce uvař natvrdo. Vodu společně s octem, kořením, solí a cukrem přiveď k varu. Lák vař na mírném plameni 5 minut, poté nech vychladnout.
  2. Oloupaná vejce spolu s nasekaným koprem dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).

TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do koprovky.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *