Z natvrdo uvařených vajec nemusíte dělat jen pomazánku. Připravili jsme si pro vás pět tipů, jak je naložit. Většinu ingrediencí najdete ve své kuchyni. Ale hlavně, jak je využít v dalších receptech.
Takto marinovaná vajíčka mají hned několik výhod. Nemusíte je sníst hned, to zaprvé. Zadruhé dáte jim další možnost, jak se uplatnit v kuchyni. Díky této „konzervaci“ je můžete použít hned v 5 receptech. V salátu, v asijské misce s rýží, v ramen, přidejte je do indického kari nebo české koprovky.
Nakládaná vejce s řepou
1 zavařovací sklenice
příprava: 10 minut + chladnutí láku
Co na vejce?
3 vejce (uvařená natvrdo)
1 červená řepa
200 ml vody
100 ml jablečného octa
2 lžíce cukru
1 lžička soli
5 kuliček pepře
½ červené cibule
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo. Červenou řepu oloupej a nakrájej na plátky, to samé udělej s cibulí. Vodu s octem přiveď k varu a přidej koření, sůl a cukr, nakrájenou řepu a cibuli.
- Lák vař přibližně 5 minut, poté nech vychladnout. Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem s cibulí a řepou. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).
TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do salátu s červenou řepou.
Nakládaná vejce se sójovou omáčkou
1 zavařovací sklenice
příprava: 10 minut + chladnutí láku
Co na vejce?
3 vejce (uvařená natvrdo)
200 ml sójové omáčky
100 ml vody
4 lžičky cukru
1 lžička olivového oleje
1 lžička sušeného česneku
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo. Sójovou omáčku spolu s vodou přiveď k varu. Přidej zbylé ingredience. Vše na mírném plameni vař 5 minut, poté nech vychladnout.
- Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).
TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do asijské misky s rýží.
Nakládaná vejce s černým čajem
1 zavařovací sklenice
příprava: 10 minut + chladnutí láku
Co na vejce?
3 vejce (uvařená natvrdo)
300 ml vody
1 sáček černého čaje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce cukru
1 lžička soli
1 lžička koření 5 vůní (naší domácí směs najdeš tady)
kousek zázvoru
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo. Vodu přiveď k varu, odstav a louhuj čaj asi 5 minut. Pak přidej zbylé ingredience. Důkladně promíchej a nech vychladnout.
- Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).
TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do polévky ramen.
Nakládaná vejce s kurkumou
1 zavařovací sklenice
příprava: 10 minut + chladnutí láku
Co na vejce?
3 vejce (uvařená natvrdo)
200 ml vody
75 ml jablečného octa
1 lžička soli
2 lžíce cukru
2 lžičky kurkumy
2 chilli papričky
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo. Vodu spolu s octem přiveď k varu, přidej sůl, cukr a kurkumu. Lák vař na mírném plameni 5 minut. Poté přidej chilli papričky a nech vychladnout.
- Oloupaná vejce dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem i s papričkami. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).
TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do indického kari.
Nakládaná vejce s koprem
1 zavařovací sklenice
příprava: 10 minut + chladnutí láku
Co na vejce?
3 vejce (uvařená natvrdo)
200 ml vody
100 ml jablečného octa
4 kuliček nového koření
6 kuliček pepře
1 lžička soli
2 lžíce cukru
1 hrst nasekaného kopru
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo. Vodu společně s octem, kořením, solí a cukrem přiveď k varu. Lák vař na mírném plameni 5 minut, poté nech vychladnout.
- Oloupaná vejce spolu s nasekaným koprem dej do čisté zavařovací sklenice a zalij připraveným lákem. Uzavři a skladuj v ledničce. Po 2 dnech marinování můžeš vejce sníst (zkonzumuj je maximálně do 14 dnů).
TIP: Takto marinovaná vajíčka můžeš použít například do koprovky.