Škola české kuchyně: Koprová omáčka s hovězím masem, vejci a péřovými knedlíky

Škola české kuchyně: Koprová omáčka s hovězím masem, vejci a péřovými knedlíky

Patříte mezi ty, co milují kopr a koprovku? Pak jste na správné adrese. Pojďme si ji společně uvařit krok za krokem. Ani ty knedlíky nebudou chybět!

Česká kuchyně má svá pravidla jako každá jiná, která má svou dlouholetou historii. Koprovka byla jídlem chudých i bohatých. Kdo neměl na maso, podával ji s uvařenými vejci natvrdo, která byla vždy po ruce. V neděli se pak omáčka servírovala s hovězím masem, které se nejdříve táhlo pěkně v hrnci, aby se vyvařil (zredukoval) vývar. Ten se použil nejen do omáčky, ale připravila se z něj i polévka. Koprovka se vařila z mléka pěkně od kravičky, tučného. Dnes, když už to čerstvé není vždy po ruce, přichází na řadu smetana.

Koprová omáčka s knedlíky

4 porce

příprava: 5 hodin na vývar + 35 minut na vaření koprovky

Co na hovězí vývar?

800 g hovězího (nebo telecího) zadního

1 petržel

¼ celeru

1 mrkev

1 rajče

1 cibule

1 houba (například žampion)

1 stroužek česneku

5 kuliček nového koření

8 kuliček pepře

1 bobkový list

1 hrst sušeného tymiánu

1 lžička soli

Co na koprovou omáčku?

50 g másla + 1 lžíce másla na zjemnění omáčky

3 lžíce hladké mouky

800 ml hovězího vývaru

250 ml smetany ke šlehání (33%)

sůl a pepř

5 lžiček krupicového cukru

2 lžíce octa

4 hrsti nasekaného čerstvého kopru

4 vařená vejce

Co na péřové knedlíky?

450 g polohrubé mouky

250 ml plnotučného mléka

2 vaječné žloutky

25 g čerstvého droždí

3 lžíce krupicového cukru

sůl

Jak na to?

  1. Uvař si vývar. Hovězí nebo telecí maso dej do velkého hrnce, přidej kousky očištěné zeleniny, rajče, rozpůlenou cibuli, houbu a stroužek česneku. Nasyp koření a sůl a vař při nízké teplotě (nepřiklopené, nesmí se vařit, ale bublat) asi 5 hodin. Ze začátku lžící odstraň pěnu (sražené bílkoviny) a nemíchej. Hotový vývar si slij, uvařené maso dej stranou.
  2. Mezitím si uvař v páře péřové knedlíky. Mléko zahřej s cukrem tak, aby bylo vlažné, přidej lžíci mouky a droždí. Nech vzejít kvásek. V hnětači smíchej mouku se solí a žloutky, přidej kvásek a nech hníst asi 10 minut. Nech kynout 45 minut, poté těsto rozděl na 4 stejně velké kusy. Vytvaruj z nich koule a vař je v páře (v parním hrnci nebo na napařováku) 22 minut.
  3. V hrnci rozehřej máslo, zasyp hladkou moukou a restuj ve světlou jíšku. Zalij postupně hovězím vývarem, průběžně metličkou šlehej, ať se ti nevytvoří hrudky. Vař za občasného míchání při nižší teplotě 25 minut. Vyvaříš chuť mouky. Zlehka osol a opepři. Vmíchej smetanu, cukr a ocet pokojové teploty a vař ještě 3 minuty, ať se chutě propojí. Podle potřeby dochuť, odstav, můžeš ještě zjemnit kouskem másla a nakonec přidej nasekaný kopr.
  4. Uvař si vejce na tvrdo. Oloupej je a rozkroj napůl. Koprovou omáčku podávej s uvařeným hovězím nebo telecím masem, vejci a péřovými knedlíky.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.