Odlehčete jídelníček treskou a grilovanou zeleninou

Odlehčete jídelníček treskou a grilovanou zeleninou

Kdy jindy než právě v létě jíst více ryb? Dopřejte si “moře zdraví” od Mylord Premium i vy a ochutnejte recept na zapečenou tresku s bylinkovou krustou a zeleninou na grilu.

Treska je vděčná ryba. Připravuje se z ní oblíbené anglické jídlo Fish and Chips. Můžete ji jako filé opéct na pánvi nebo zapéct v troubě jako my. Bylinky v krustě dodají rybě “voňavou” chuť. Treska zůstane krásně šťavnatá. Hodí se k ní brambory, salát nebo zelenina na grilu.

Treska s bylinkovou krustou

2 porce

příprava: 45 minut

Co na tresku?

1-2 balení aljašské tresky Mylord Premium (filé)

4 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

2 hrsti nasekané petrželky

2 hrsti nasekaného koriandru

1 chilli paprička

70 g strouhanky (zkuste panko chlebovou strouhanku)

šťáva z ½ citronu

Co na šťouchané brambory?

600 g brambor varného typu B

60 g anglické slaniny

1 červená cibulka

2 jarní cibulky

1 lžíce olivového oleje

50 g másla

sůl a pepř

Co na grilovanou zeleninu?

½ cukety (nebo 1 malá)

12 cherry rajčátek

2 červené papriky

6 jarních cibulek

sůl a pepř

olivový olej na zakápnutí

Jak na to?

  1. Brambory oloupej, nakrájej na kostky a uvař v osolené vodě do měkka. Troubu předehřej na 180°C. Povolené filé z tresky přendej do pekáčku vyloženým pečicím papírem. Rybu osol, opepři a potři olivovým olejem. Peč 10 minut.
  2. Mezitím připrav krustu. Nasekej bylinky (koriandr i se stonky – dodají chuť) a chilli papričky. Přendej do mísy, smíchej spolu se strouhankou, osol a opepři. Zakápni šťávou z citronu. Přilij olivový olej a promíchej, konzistence by měla být lepivá.
  3. Po 10 minutách pečení tresku vyndej a rozděl na filé bylinkovou krustu. Teplotu v troubě zvyš na 200°C. Peč dozlatova, asi 10 minut.
  4. Na šťouchané brambory orestuj na pánvičce na oleji na kostičky nakrájenou slaninu. Vmíchej nasekanou cibuli, orestuj. Poté přidej máslo, nech ho rozpustit. Odstav, osol, opepři, vmíchej uvařené brambory a rozšťouchej. Na závěr přidej nasekanou jarní cibulku a dochuť podle potřeby solí a pepřem.
  5. Rozehřej kontaktní gril. Zeleninu opláchni, rajčátka nech celá, cuketu a papriky nakrájej, cibulky přepul. Vše osol a opepři. Přendej na gril, zakápni olivovým olejem a griluj. Stačí 10 minut.
  6. Na talíře rozděl šťouchané brambory, přidej tresku s bylinkovou krustou, ogrilovanou zeleninu, ozdob bylinkami dle chuti a zakápni výpekem z ryby. Podávej.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *