S létem roste chuť na koprovku. Co potřebujete mít po ruce? Kopr! Naložte si ho do zásoby, ať ho máte vždy po ruce. Hodí se i jako jedlý dárek.
Sezona kopru je od května do září. Naložte si ho do nálevu a budete mít kopr po celý rok! Co s nakládaným koprem? Hodí se do tradiční české koprovky a kulajdy. Stačí ho jen scedit a použít tak, jak jste zvyklí dle receptu. Čerstvý kopr se vám bude hodit i na nakládání okurek.
Recept na koprovou omáčku s hovězím masem, vejci a knedlíky najdeš TADY.
Recept na jihočeskou kalajdu najdeš TADY.
Nakládaný kopr
Na 4 malé skleničky (ideální jsou na přesnídávky)
příprava: 40 minut
Co na kopr?
500 ml vody
150 ml octa (klasika – kvasný lihový)
2 lžíce cukru
1,5 lžičky soli
čerstvý kopr
Jak na to?
- Čerstvý kopr ober, otrhej, a nahrubo nasekej. Připrav si nálev. V hrnci přiveď k varu vodu s octem, cukrem a solí. Vař asi 5 minut, poté odstav.
- Do čistých sklenic na zavařování rozděl kopr a zalij teplým nálevem. Uzavři a sterilizuj.
- My to děláme v parní troubě, tak že naplníme zásobník vodou. Sklenice víčky nahoru vyskládáme na rošt do trouby a zavařujeme při 90 °C 20 minut. Pak je vyndej a dej na utěrku víčkem dolů, „zacvakne“ se. Nech je zcela vychladnout. Skladuj na temném a chladnějším místu.