Jednoduchý recept na nakládaný kopr

Jednoduchý recept na nakládaný kopr

S létem roste chuť na koprovku. Co potřebujete mít po ruce? Kopr! Naložte si ho do zásoby, ať ho máte vždy po ruce. Hodí se i jako jedlý dárek.

Sezona kopru je od května do září. Naložte si ho do nálevu a budete mít kopr po celý rok! Co s nakládaným koprem? Hodí se do tradiční české koprovky a kulajdy. Stačí ho jen scedit a použít tak, jak jste zvyklí dle receptu. Čerstvý kopr se vám bude hodit i na nakládání okurek.

Recept na koprovou omáčku s hovězím masem, vejci a knedlíky najdeš TADY.

Recept na jihočeskou kalajdu najdeš TADY.

Nakládaný kopr

Na 4 malé skleničky (ideální jsou na přesnídávky)

příprava: 40 minut

Co na kopr?

500 ml vody

150 ml octa (klasika – kvasný lihový)

2 lžíce cukru

1,5 lžičky soli

čerstvý kopr

Jak na to?

  1. Čerstvý kopr ober, otrhej, a nahrubo nasekej. Připrav si nálev. V hrnci přiveď k varu vodu s octem, cukrem a solí. Vař asi 5 minut, poté odstav.
  2. Do čistých sklenic na zavařování rozděl kopr a zalij teplým nálevem. Uzavři a sterilizuj.
  3. My to děláme v parní troubě, tak že naplníme zásobník vodou. Sklenice víčky nahoru vyskládáme na rošt do trouby a zavařujeme při 90 °C 20 minut. Pak je vyndej a dej na utěrku víčkem dolů, „zacvakne“ se. Nech je zcela vychladnout. Skladuj na temném a chladnějším místu.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *