Doma nakládaný česnek s chilli papričkami a koriandrem do phó

Doma nakládaný česnek s chilli papričkami a koriandrem do phó

Za ty roky, co chodíme do Sapy na polévku phó, jsme si zvykli do ní přidávat nakládaný česnek. Je pálivý, lehce nakyslý a nechybí ani sladká chuť cukru. Takový je podle nás Vietnam.

A teď když je zima a sem tam nás sklátí bacily, pak si phó necháváme vozit od kamarádů domů a nakládaný česnek nám k ní chybí. Bylo jen otázkou času, než si ho doma zkusíme naložit sami. Dopředu říkám, že je lepší vydržet ten štiplavý zápach z česneku a udělat si jich víc naráz. V našem případě šlo tak trošku o směnný obchod, jelikož za naložený česnek doufáme, že konečně ochutnáme ty božské nové chilli pasty ze Zahradnictví Bongiorno. Ale zpátky k česneku, pokud ale nemáte tu trpělivost, pak si připravte jen poloviční dávku. Protože tohle vám pár hodin času zabere, minimálně jeden film na to padne. Ale stojí to za to. Je to zdravé a chuťově prostě nezaměnitelné.

 

Nakládaný česnek s chilli

2 x 0,5l uzavíratelné klenice (například Ikea)

příprava: 2 hodiny

 

Co na nakládaný česnek?

10 palic česneku

400 ml vody

200 ml jablečného (nebo rýžového) octa

6 lžic třtinového cukru (podle chuti)

1 hrst koriandrových semínek

20 chilli papriček

sůl a rybí omáčka podle chuti

 

Jak na to?

  1. Oloupej česneky, zbav je klíčku a nakrájej na asi 1 mm tlusté proužky. Nalož je do osolené vody. Mezitím si uvař vodu (400 ml) a nech ji odstát, ať není horká. Pak ji smíchej s octem, cukrem a koriandrovými semínky.
  2. Česnek sceď, přendej jej do hrnce s vroucí vodou a vař jej dvě minuty. Poté je sceď a rychle přendej do druhého hrnce s ledovou vodou na způsob blanšírování. Česnek nezmodrá a zůstane křupavý. Přidej i na menší kousky nakrájené chilli papričky.
  3. Česnek a chilli papričky sceď, přendej do uzavíratelných sklenic, můžeš do dvou nebo to rozdělit do více malých a obdarovat přátele a rodinu. Zalij dobře promíchaným lákem z vody octu, cukru a koriandrových semínek. Někdy pomůže, když lák přeliješ do zavařovačky, uzavřeš sklenici a promícháš v ruce.
  4. Nech alespoň 24 hodin uležet. Uchovávej v chladu a do měsíce zkonzumuj.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *