Jak na pečenou kachnu s jablky, zelím a knedlíky

Jak na pečenou kachnu s jablky, zelím a knedlíky

Nemusíte čekat až na posvícení. Upečte si na neděli dokřupava kachničku, podávejte ji s domácími karlovarskými knedlíky s petrželkou a nezapomeňte na zelí. To všechno k podzimu patří!

Ráno vás přivítá mlha, orosený vzduch a na zahradě najdete tolik spadaného listí, že se vám ani nechce ho sbírat (protože stejně za chvilku znovu opadá). Je čas dojet si na farmářský trh pro čerstvou kachnu. A v neděli ráno ji jen okmínujte, osolte, opepřete, nezapomeňte na jablko a šup s ní do trouby. Zatímco se bude péct, můžete si číst (třeba nějakou detektivku, jako to dělám já) a až vstane rodina, už to bude v kuchyni krásně vonět. Doma někdy kachnu pečeme v troubě přiklopenou i několik hodin při nízké teplotě, úplně se pak rozpadá. A nikdy u nás nechybí domácí knedlíky a zelí. Takže pokud se chcete zahřát, je tenhle recept ideální, v kuchyni se určitě zapotíte…

Pečená kachna s jablky a knedlíky

4-6 porcí

příprava: 3 hodiny

Co na pečenou kachnu?

1 celá kachna

1 lžíce drceného kmínu

sůl a pepř

1 cibule

100 g anglické slaniny

1 jablko

 

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky nebo housky

troška soli

250 g polohrubé mouky

hrst nasekané petrželky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 ml plnotučného mléka

Co na zelí?

1 kg červeného zelí (hlávky)

1 lžíce výpeku z kachny

1 červená cibule

1-2 hrsti brusinek

drcený kmín

sůl a pepř

cukr a kvasný ocet na dochucení

Jak na to?

  1. Troubu předehřej na 160°C. Kachnu zasypej kmínem, osol a opepři. Cibuli a slaninu nakrájej na menší kousky a na sucho je na pánvi orestuj. Přendej do pekáče (pánev nemyj, výpek ještě použiješ), navrch polož kachnu a vyplň ji na měsíčky nakrájeným jablkem. Pokud ti nějaké jablko zbyde, rozlož jej okolo kachny. Přiklop a peč asi 2 hodiny. Podle potřeby průběžně odendávej tuk, nech si ho stranou. Poté odklop a peč ještě 30 minut do křupava, kachna zároveň i krásně zezlátne.
  2. Mezitím si připrav karlovarské knedlíky. Rohlíky nebo housky nakrájej na kostičky, smíchej ve větší míse se solí a moukou, přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. A na závěr zlehka vmíchej z bílků vyšlehaný sníh. Hotové těsto přendej na dvě rozložené potravinářské fólie. Do každé dej těsto tak, aby okraje folie byly volné. Zamotej a na koncích zavaž provázkem. Vzniklý váleček propíchej párátkem. Vař ponořené v horké vodě 14 minut z jedné strany a pak 14 minut z druhé. Vyndej, rozbal a opět propíchej párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se ti knedlíky nesrazily. Knedlíky přikryj čistou utěrkou a než bude oběd hotový, dej je do tepla (třeba pod deku).
  3. Zelí nakrájej na tenčí plátky a na větší pánvi podus do měkka, podlij troškou vody. Na druhé pánvi (to je ta, na které se dělala slanina pod kachnu) na výpeku orestuj nakrájenou cibuli, přidej brusinky, podušené zelí a podlij podle potřeby vodou. Vmíchej kmín, sůl a pepř. Dus ještě asi 15 minut. Pak dochuť podle potřeby solí, pepřem, octem a cukrem.
  4. Hotovou kachnu přendej na prkýnko, naporcuj a podávej se zelím, jablky a knedlíky. Zalij šťávou (výpekem) z masa.

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *