Jak na pečenou kachnu s jablky, zelím a knedlíky

Jak na pečenou kachnu s jablky, zelím a knedlíky

Nemusíte čekat až na posvícení. Upečte si na neděli dokřupava kachničku, podávejte ji s domácími karlovarskými knedlíky s petrželkou a nezapomeňte na zelí. To všechno k podzimu patří!

 

Jakmile vás ráno přivítá mlha, orosený vzduch a na zahradě najdete tolik spadaného listí, že se vám ani nechce ho sbírat. Protože stejně za chvilku znovu opadá. Je čas dojet si na farmářský trh pro čerstvou kachnu (my jezdíme klasicky na pražskou Náplavku). A v neděli ráno ji jen okmínujte, osolte, opepřete, nezapomeňte na jablko a šup s ní do trouby. Zatímco se bude péct, můžete si číst (třeba nějakou detektivku jako to dělám já) a až vstane rodina, už to bude v kuchyni krásně vonět. Někdy doma kachnu pečeme v troubě přiklopenou i několik hodin při nízké teplotě, úplně se pak rozpadá. A nikdy u nás nechybí domácí knedlíky a zelí. Takže pokud se chcete zahřát? Je tenhle recept ideálně, v kuchyni se určitě zapotíte…

 

Pečená kachna s jablky a knedlíky

4-6 porcí

příprava: 3 hodiny

 

Co na pečenou kachnu?

1 celá kachna

1 lžíce drceného kmínu

sůl a pepř

1 cibule

100 g anglické slaniny

1 jablko

 

Co na karlovarské knedlíky?

4 rohlíky nebo housky

troška soli

250 g polohrubé mouky

hrst nasekané petrželky

2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)

250 ml plnotučného mléka

 

Co na zelí?

1 kg červeného zelí (hlávky)

1 lžíce výpeku z kachny

1 červená cibule

1-2 hrsti brusinek

drcený kmín

sůl a pepř

cukr a kvasný ocet na dochucení

 

Jak na to?

  1. Kachnu zasypej kmínem, osol a opepři. Cibuli a slaninu nakrájej na menší kousky a na sucho je na pánvi orestuj. Přendej do pekáče, navrch polož kachnu a vyplň ji na měsíčky nakrájeným jablkem. Pokud ti nějaké jablko zbyde, rozlož jej okolo kachny. Přiklop a peč v předehřáté troubě při 160°C asi 2 hodiny. Podle potřeby průběžně odendávej tuk, nech si ho stranou. Poté odklop a peč ještě 30 minut do křupava, do zlatova.
  2. Mezitím si připrav karlovarské knedlíky. Rohlíky nebo housky nakrájej na kostičky, smíchej ve větší míse se solí a moukou, přidej nasekanou petrželku, žloutky a mléko. A na závěr zlehka vmíchej z bílků vyšlehaný sníh. Smíchané těsto přendej na dvě rozložené potravinářské fólie. Dávej vždy tak, aby okraje byly volné. Zamotej a okraje zavaž provázkem a propíchej párátkem. Vař ponořené v horké vodě 14 minut z jedné strany a pak 14 minut z druhé. Vyndej, rozbal a propíchej opět párátkem. Krájej ideálně režnou nití, aby se ti knedlíky nesrazily. Můžeš je přikrýt čistou utěrkou a dát si je do tepla pod deku než bude oběd hotový.
  3. Zelí nakrájej na tenčí plátky a na větší pánvi podus do měkka, podlij troškou vody. Na druhé pánvi na výpeku orestuj nakrájenou cibuli, přidej brusinky, podušené zelí, podlij podle potřeby vodou. Vmíchej kmín, sůl a pepř. Dus ještě asi 15 minut. Pak dochuť ještě podle potřeby solí, pepřem, octem a cukrem.
  4. Hotovou kachnu přendej na prkýnko, naporcuj a podávej se zelím, jablky a knedlíky. Zalij šťávou (výpekem) z masa.

 

 

 

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *