Jarní chřestová polévka se špenátem a hráškem

Už se nemůžeme dočkat českého chřestu. Tak moc ho máme rádi. Ať už v polévce, s vajíčky, v risottu nebo třeba slaném koláči.

Cirka od poloviny května do poloviny června se v Čechách sklízí chřest. Ať už je to na Moravě v oblasti okolo Ivančic nebo blíž k Praze kolem Mělníka, můžeme se na něj těšit na festivalech a kupovat ho na trzích. Nic nám už pak nebrání jíst ho ve velkém (a pak se durdit pokaždé, když si dojdeme na záchod). Nejraději máme ten zelený, protože je křehký a nejvíc mu sedí krátká tepelná úprava. Navíc má chuť připomínající hrášek. Na druhou stranu ten bílý, přesněji bělený má také něco do sebe. Třeba polévce dodá to správné grády, díky němu bude sametovější, jemnější a zároveň chřestově pikantnější. Do polévky ho nikdy neloupeme, jen odřízneme tvrdé a suché konce.

 

Jarní chřestová polévka

4 porce

příprava: 30 minut

 

Co na chřestovou polévku?

2 šalotky

1 lžíce másla

1 lžíce olivového oleje

1 menší svazek běleného chřestu

1 l domácího vývaru (použili jsme králičí)

1 menší svazek zeleného chřestu

200 g baby špenátu

100 g čerstvého hrášku

smetana na šlehání na zjemnění

sůl a pepř

petrželka

vlákna zauzené chilli papričky (nemusí být)

 

Jak na to?

  1. Šalotky oloupej a nakrájej na malé kousky. Rozehřej v hrnci máslo s olivovým olejem. Orestuj šalotky, přidej na větší kousky nakrájený bělený chřest a orestuj (tzv. zatáhni). Podlij troškou vývaru a dus ještě asi 5 minut.
  2. Poté přidej na menší kousky nakrájený zelený chřest, omyté špenátové listy a hrášek. Zalij zbývajícím vývarem a vař maximálně 7 minut. Pak odstav, špičky zeleného chřestu si dej stranou. Polévku rozmixuj a teprve pak začni dochucovat solí a pepřem.
  3. Zjemni smetanou a přidej nasekanou petrželku. Rozlij do talířů, ozdob špičkami zeleného chřestu, petrželkou, zakapej ještě smetanou a podávej se zauzenými chilli vlákny.

 

Další recept na chřestovou polévku najdete zde

Chrestova_polevka_hrasek

Nebomáte chuť na slaný koláč s chřestem? Recept najdete zde

Zapečený ham and eggs s chřestem

 

Zatím nikdo nevložil komentář, buďte první.

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *