Pečená pastináková polévka s chipsy

Pečená pastináková polévka s chipsy

Další hutný podzimní krém je na blogu. Tentokrát z pastináku. Tahle kořenová zelenina vypadá jako petržel a připodobňuje se k mrkvi. Na polévku je to dokonalá surovina, se kterou prostě chcete mít Chuť zažít víc!

Pečených polévek máme na blogu už docela dost. Základem je vždycky pečený vývar, který vytáhne všechnu chuť z masa i zeleniny a taky má krásnou barvu, zlatavou. Troubu celkově používáme hodně na všechno, ať už pečeme v páře, na horký vzduch nebo tradiční klasiku (ze shora a dole). Nebojte se tak připravit základ jakékoliv krémové polévky, mrkvové, dýňové s jablky nebo třeba v létě z pečených paprik. Troubu využijete i na zeleninové chipsy.

P.S. Všechny krémové polévky krásně (a s chutí) rozmixujete ve stolním mixéru, my máme Explore 7 od Electrolux.

 

Pastináková krémová polévka

4 porce

příprava: 40 minut

 

Co na polévku?

1 kg pastináku

olivový olej

1,2 l pečeného slepičího nebo kuřecího vývaru

200 ml smetany na vaření (12%)

1 cibule

sůl a pepř

 

Jak na to?

  1. Očistěný pastinák rozkroj, přendej na plech (vyložený pečicím papírem), zakapej olivovým a peč v předehřáté troubě na 200°C dozlatova, asi 20 minut. Neboj se, když se trošku připeče, naopak, zvýrazní chuť celé polévky.
  2. Na másle orestuj nasekanou cibulku, přidej pečený pastinák a krátce restuj dohromady. Přendej do mixéru a zalij vývarem. Dohladka rozmixuj.
  3. Přelij zpátky do hrnce, přidej smetanu a krátce povař. Nakonec dochuť podle potřeby solí a pepřem.  Přendej na talíře nebo misky, zakápni olivovým olejem, ozdob čerstvě namletým pepřem a chipsy z pastináku (viz. níže).

 

Jak na smažené chipsy z pastináku?

Ze dvou větších pastináků širokou škrabkou (na sýr) loupej plátky na chipsy. Na pánvi rozehřej olivový olej a orestuj je dozlatova z obou stran. Chipsy přendej na kuchyňskou papírovou utěrku, ať se odsaje přebytečný tuk. Pak jimi zdob polévku.

Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *