Chřestové nebo kuřecí italské risotto? Obojí!

Chřestové nebo kuřecí italské risotto? Obojí!

Suché zapečené české rizoto nebo takové to tekuté italské risotto? Tak takhle se ptáme doma holek, když se pouštíme do plánování jídla. Obě varianty jsou u nás doma víc než vítané, takže záleží na surovinách!

A sezoně. V zimě častěji rizoto zapékáme s masem a zeleninou. Na jaře a v létě to u nás doma spíš voní po Itálii. Risotto děláme z toho, co dům dá. Vždycky ale máme tu správnou rýži, co se prý nepřevaří, domácí vývar, opravdu suché italské víno a parmazán. Pak už je to na improvizaci. Někdy máme chřest, jindy kuřecí, zkoušeli jsme i tuňáka a oblíbené jsou také krevety, ty přidejte podobně jako chřest až 3 minuty před koncem vaření.

Chřestové risotto

4 porce

příprava: 30 minut

Co na risotto?

olivový olej

4 šalotky

300 g rýže arborio

150 ml suchého bílého vína

asi 1 l domácího zeleninového (nebo kuřecího) vývaru

špetka šafránu

sůl a pepř

1 svazek zeleného chřestu

60 g parmazánu

40 g másla (asi 2 lžíce)

Jak na to?

  1. Šalotky oloupej a najemno nasekej. V pánvi rozehřej olej a šalotky orestuj. Vmíchej rýži (rýže na risotto se neproplachuje), zalij vínem a troškou vývaru (ideálně pokojové teploty). Přidej šafrán a redukuj při střední teplotě. 
  2. Postupně podlévej vývarem a míchej, dokud nebude rýže Al dente (to znamená na skus). Trvá to asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidej na menší kousky nakrájený chřest a nastrouhaný parmazán. Risotto odstav a nech v něm rozpustit máslo. Podávej.

Kuřecí risotto

4 porce

příprava: 40 minut

Co na risotto?

2 kuřecí prsa

1 lžička kurkumy

sůl a pepř

olivový olej

4 šalotky

300 g rýže arborio

150 ml suchého bílého vína

asi 1 l domácího kuřecího vývaru

špetka šafránu

60 g parmazánu

40 g másla (asi 2 lžíce)

Jak na to?

  1. Nakrájej kuřecí maso, přidej kurkumu, osol a opepři a zakápni troškou oleje. Šalotky oloupej a najemno nasekej. V pánvi rozehřej olej, kuřecí maso orestuj dozlatova (trvá to asi 6 minut) a poté si ho dej stranou. 
  2. Ve výpeku, orestuj šalotky. Pokud je to potřeba, přidej ještě trošku oleje. Vmíchej rýži (rýže na risotto se neproplachuje), zalij vínem a troškou vývaru. Přidej šafrán a redukuj při střední teplotě. 
  3. Postupně podlévej vývarem a míchej, dokud nebude rýže al dente (to znamená na skus). Trvá to asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidej orestované maso a nastrouhaný parmazán. Risotto odstav a nech v něm rozpustit máslo. Podávej.
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *