Chřestové nebo kuřecí italské risotto? Obojí!

Chřestové nebo kuřecí italské risotto? Obojí!

Suché zapečené české rizoto nebo takové to italské tekuté risotto? Ptáme se doma holek, když se pouštíme do plánování jídla. Obě varianty jsou u nás doma víc než vítané, takže záleží na surovinách!

A sezoně. V zimě víc rizoto zapékáme s masem a zeleninou. Na jaře a v létě to u nás doma spíš voní po Itálii. Risotto děláme z toho, co dům dá. Vždycky ale máme tu správnou rýži, co se prý nepřevaří, domácí vývar, opravdu suché italské víno a parmazán. Pak už je to na improvizaci. Někdy máme chřest, jindy kuřecí, zkoušeli jsme i tuňáka a oblíbené jsou také krevety, ty přidejte podobně jako chřest až 3 minuty před koncem vaření.

Chřestové risotto

4 porce

Příprava: 30 minut

Co na risotto?

olivový olej

4 šalotky

300 g rýže arborio

150 ml suchého bílého vína

asi 1 l domácího zeleninového (nebo kuřecího) vývaru

špetka šafránu

sůl a pepř

1 svazek chřestu

60 g parmazánu

40 g másla (asi 2 lžíce)

Jak na to?

  1. Šalotky oloupej a najemno nasekej. V pánvi rozehřej olej a šalotky orestuj. Vmíchej rýži, zalij vínem a troškou vývaru. Přidej šafrán a redukuj při střední teplotě. 
  2. Postupně podlévej vývarem a míchej, dokud nebude rýže al dente. Trvá to asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidej na menší kousky nakrájený chřest a nastrouhaný parmazán. Odstav a nech rozpustit v risottu máslo. 

Kuřecí risotto

4 porce

Příprava: 40 minut

Co na risotto?

2 kuřecí prsa

1 lžička kurkumy

sůl a pepř

olivový olej

4 šalotky

300 g rýže arborio

150 ml suchého bílého vína

asi 1 l domácího kuřecího vývaru

špetka šafránu

60 g parmazánu

40 g másla (asi 2 lžíce)

Jak na to?

  • Nakrájej kuřecí maso, přidej kurkumu, osol a opepři a zakápni troškou oleje. Šalotky oloupej a najemno nasekej. V pánvi rozehřej olej, kuřecí maso orestuj dozlatova, asi 6 minut a poté si ho dej stranou. 
  • Na stejné pánvi, na výpeku, orestuj šalotky. Pokud je to potřeba, přidej ještě trošku oleje. Vmíchej rýži, zalij vínem a troškou vývaru. Přidej šafrán a redukuj při střední teplotě. 
  • Postupně podlévej vývarem a míchej, dokud nebude rýže al dente. Trvá to asi 20 minut. Na poslední 3 minuty přidej orestované maso a nastrouhaný parmazán. Odstav a nech rozpustit v risottu máslo. Podávej. 
Jak se vám líbil tento recept?

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *