Pečeně se u nás doma podává, když na ní máme chuť, když pozveme přátele na oběd a nechceme u plotny strávit celý den. Není totiž nic jednoduššího než to šoupnout do trouby.
Šalvěj lékařská je moje oblíbená bylinka. Používá se například v italské kuchyni, hodí se k masu, především k jehněčímu a telecímu, ale také k rybám. Přidává se do těstovin a připravuje se z ní pesto. Můžete ji kombinovat s ostatními bylinkami, jako je například máta, rozmarýn, majoránka, bazalka nebo jako jsem to udělala já, s tymiánem. Šalvěj pomáhá s trávením a prý (podle britských vědců) má i pozitivní vliv na krátkodobou paměť, což se občas hodí. Když máte navíc šalvěj na zahradě a bodne vás hmyz, lístky rozdrťte a přiložte na svědivé místo, mají dezinfekční účinky a zklidní pokožku.
Pečené maso se šalvějí
4 porce
Příprava: 2 hodiny
Co na pečeni?
500 g vepřového bůčku
500 g kuřecích kousků (stehno, křídla apod.)
čerstvá šalvěj a tymián + na ozdobu
hrubá mořská sůl
čerstvě namletý pepř
4 lžíce olivového oleje
- Z bůčku odkroj kůži a naporcuj ho na menší kousky. Kuřecí maso taky naporcuj. Rozlož do pekáče a zasyp mořskou solí a čerstvě namletým pepřem. Zakapej olivovým olejem.
- Přendej do předehřáté trouby na 180°C a peč dozlatova, asi 2 hodiny. Nemusíš podlévat, maso vypustí hodně šťávy. Před podáváním ještě můžeš ozdobit zelenými lístky šalvěje a tymiánu, krásně maso provoní. Podávej s bramborami nebo třeba jen s čerstvým pečivem.